Dette meieriproduktet haler innpå gulostens popularitet
På spørsmål om hva nordmenn ville savnet mest hvis melken skulle blitt borte, er det gulosten som blir nevnt av flest, viser en ny landsrepresentativ undersøkelse. Den har riktignok sterk konkurranse med andreplassen på listen.
![Gulosten er en storfavoritt blant nordmenn.](/data/images/public/90026/18159262/72b79834-3ec0-481a-9344-7853f9e84628-w_720.jpg)
Så mange som 58 prosent oppgir at de ville savnet gulost aller mest, hvis tilgangen til melk, og dermed alle meieriprodukter, skulle forsvinne. Det kommer frem i en ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Det er kanskje ikke så overraskende, ettersom gulost er blant meieriproduktene det selges mest av i norske butikker. Det er noen flere kvinner som svarer gulost, enn menn.
Vanlig hvit melk er også favoritt
45 prosent oppgir at de blir å savne smør, mens 19 prosent svarer rømme/crème fraîche og 17 prosent brunost. Men, det meieriproduktet som legger seg inn på en andreplass over hva folk ville savnet mest, er faktisk vanlig hvit melk.
For hele 57 prosent oppgir vanlig hvit melk som noe de ville savnet, viser undersøkelsen. Vanlig hvit melk er grunnlaget for alle meieriprodukter, så det er kanskje ikke så rart at den er høyt oppe på listen.
- Melk har en stor plass i kostholdet vårt, både som sunn måltidsdrikk, og i populære retter som vafler og grøt. Mange nordmenn er opptatt av å spise sunt, og melk og meieriprodukter bidrar med mer enn 60 prosent av inntaket vårt av kalsium og jod. Melken er derfor viktig å beholde i et sunt hverdagskosthold, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter i mai 2024. 1023 intervjuer.
![null](https://kommunikasjon.ntb.no/data/images/public/90026/18159262/5cd1d6ce-0772-425d-bd03-4a78903b22c0-w_720.png)
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
![](/data/images/public/90026/18159262/5cd1d6ce-0772-425d-bd03-4a78903b22c0-w_240.png)
![Gulosten er en storfavoritt blant nordmenn.](/data/images/public/90026/18159262/72b79834-3ec0-481a-9344-7853f9e84628-w_240.jpg)
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
![](/data/images/public/90026/18159262/fccfec77-df0f-4d58-ba6f-a3a31a7d0b69-w_780.png)
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Dommen har falt: 4 av 10 vil ha dette til jordbær11.6.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen kom tidlig i år, og de norske jordbærene har inntatt butikkene tidligere enn ventet. Hva nordmenn nyter bærene sine med varierer, men det finnes én klar folkefavoritt, viser en ny undersøkelse av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Over 200 forskere fra mer enn 30 land er samlet i Bergen5.6.2024 13:31:42 CEST | Pressemelding
Forskere og ostespesialister fra hele verden har denne uken tatt turen til Bergen. Hensikten er å dele den nyeste forskningen og innovasjoner innen osteteknologi, melkekvalitet, ernæring og bærekraft.
Færre heller ut melk etter at merkeordning ble innført5.6.2024 10:56:37 CEST | Pressemelding
Langt færre nordmenn heller ut melk nå enn for syv år siden. Antall husstander som aldri heller ut melk har doblet seg siden 2017, viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Dét er godt nytt på verdens miljødag 5. juni.
Skål for verdens melkedag!30.5.2024 12:51:40 CEST | Pressemelding
Lørdag 1. juni feirer vi verdens melkedag, som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001. Markeringen er en hyllest til melkens allsidighet, som gir oss næringsrike matvarer som drikkemelk, ost, brunost og yoghurt.
IDF Cheese Science and Technology Symposium 2024 inntar Bergen!29.5.2024 12:19:42 CEST | Pressemelding
4. – 6. juni samles om lag 200 forskere og ostespesialister fra hele verden i Bergen, for å dele siste nytt om forskning og fremtiden innen osteteknologi og melkekvalitet, bærekraft og innovasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom