Dagfinn Høybråten er ny leder i etikkutvalget

Del

Et nytt etikkutvalg er valgt for kommunesektoren. Utvalget skal ha en uavhengig og rådgivende rolle for kommuner og fylkeskommuner.

Dagfinn Høybråten er valg som leder for etikkutvalget frem til 2028.
Dagfinn Høybråten er valg som leder for etikkutvalget frem til 2028. Kirkens Nødhjelp Kirkens Nødhjelp

– Forebyggende etikkarbeid er viktig for å sikre tillit til lokaldemokratiet. Kommunesektorens etikkutvalg skal være en støttespiller for kommuner og fylkeskommuner i dette arbeidet. Jeg vil gratulere Dagfinn Høybråten med et spennende og viktig verv, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Høybråten er ny i utvalget og overtar etter Tora Aasland. Høybråten kjenner kommuners og fylkeskommuners utfordringer på dette området etter en lang karriere som rådmann, lokalpolitiker, stortingsrepresentant, statsråd, partileder, direktør i KS og en rekke offentlige verv.

– Jeg er glad for tilliten til å lede dette viktige arbeidet i kommunesektoren. Tilliten til offentlig forvaltning og tjenestene kommunene yter til innbyggerne, er avhengig av at etiske problemstillinger står høyt på dagsorden både hos folkevalgte og ansatte. Den tilliten vil jeg gjerne være med å bygge. Det er viktig for hele demokratiet, sier Høybråten. 

Høybråten varslet nylig at han gir seg som leder av Kirkens Nødhjelp.  

Utvalget skal selv kunne ta opp saker og gi anbefalinger, både prinsipielt og i enkeltsaker, og uttale seg om tema på forespørsel fra KS, medlemmene og media. Etikkutvalget er blant annet opptatt av spørsmål rundt habilitet, åpenhet, varsling og eierinteresser hos folkevalgte og ansatte i kommunene.

– Det handler om å bevisstgjøre, forebygge og ruste kommunesektoren for å håndtere vanskelige situasjoner – situasjoner som vi vet oppstår. Utvalget har vært etterspurt. Det har vært god oppslutning på møter ute i fylkene og lederen har opplevd betydelig pågang, sier Helgesen.

KS-lederen tror etikkutvalgets jobb bare blir viktigere og viktigere.

– Kommunesektoren står ovenfor store endringer i årene framover. Det handler om strammere økonomi og tøffe prioriteringer, sammen med mangel på kapasitet og kompetanse. Det kan bli en rekke diskusjoner om prioriteringer, om dilemmaer og motstridende hensyn. Etikkutvalget må følge samfunnsutviklingen, og gripe fatt i framtidige etiske utfordringer. Det kan eksempelvis være temaer knyttet opp mot økt bruk av kunstig intelligens, og en offentlig debatt som i økende grad preges av desinformasjon, hets og trusler, sier Helgesen.

Hovedstyret i KS har oppnevnt disse medlemmene til Kommunesektorens etikkutvalg 2024-2028:

 • Dagfinn Høybråten (leder), generalsekretær Kirkens Nødhjelp (pr 25/6-24)
 • Linda Robøle, ordfører Etnedal kommune
 • Mats Drange, ordfører Suldal kommune
 • Elisabeth Paulsen, kommunedirektør Hammerfest kommune
 • Rune Haugsdal, fylkesdirektør Vestland fylkeskommune
 • Adele Matheson Mestad, Norges institusjon for menneskerettigheter
 • Aksel Hagen, Høgskolen Innlandet
 • Tor Dølvik, Transparency International Norge
 • Elin Floberghagen, Norsk Presseforbund
 • Rune Tokle, NKRF
 • Marit Jacobsen,  daglig leder Barentssekretariatet.

Mandatet til Kommunesektorens etikkutvalg 2024-2028 er vedtatt av KS’ hovedstyre:

 • Bidra til tillitsskapende kommuner og fylkeskommuner, gjennom å styrke etikk- og antikorrupsjonsarbeidet i kommunesektoren.
 • Ha en uavhengig og rådgivende rolle.
 • Selv kunne ta opp saker, gi anbefalinger og uttale seg om tema på forespørsel fra KS, medlemmene og media.
 • Utvalget skal ikke behandle enkeltsaker
 • Ha dialog med kommuner og fylkeskommuner, bidra til høy bevissthet og legge til rette for refleksjon om forvaltningsetiske spørsmål
 • Være orientert om relevante saker i offentligheten og rette oppmerksomhet mot problemstillinger og utfordringer i saker av felles interesse for kommuner, fylkeskommuner og kommunale selskap.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra KS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye