Sex og Politikk

Hva skjer om sexarbeiderne vinner mot staten?

Del

Franske sexarbeidere har gått til sak mot den franske stat i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å få fjernet forbudet mot kjøp av sex. Hvis de vinner, hva betyr det for den norske sexkjøpsloven?

Franske sexarbeidere protesterer i mot landets sexkjøpslov.
Franske sexarbeidere protesterer i mot landets sexkjøpslov. Foto: Astrid Renland

Denne meldingen inneholder informasjon om to arrangement som fokuserer på sexarbeideres rettigheter og den norske sexkjøpsloven på Litteraturhuset i Oslo og Oslo Pride/Pridehouse. Begge finner sted tirsdag 25. juni.

Hvilke konsekvenser får det for den norske sexkjøpsloven dersom de franske sexarbeiderne vinner fram mot den franske staten? Vil, bør eller må den norske stat også forholde seg dommen? Norge spiller en aktiv rolle på den franske stats side i behandlingen av saken.

Ingen vet hva utfallet av rettsaken blir, og det kan ta en god stund før det kommer noen kjennelse. Dette er første gang at sexarbeidere bruker legaliseringsstrategier og menneskerettigheter i strategiske rettssaker for å utfordre nasjonal lovgivning.

Det er også første gang at rettighetene til sexarbeidere behandles i en internasjonal menneskerettighetsdomstol.

Tirsdag 25. juni, klokken 18.00, inviterer Sex og Politikk og PION til seminar og samtale på Litteraturhuset i Oslo om bakgrunnen for klagen til EMK, prosessen og arbeidet bak, samt legaliseringsstrategier som virkemiddel for å sikre rettighetene til sosialt marginaliserte grupper. Konsekvensene for norsk rett og rettsanvendelsen vil også bli diskutert, med bakgrunn i om de franske sexarbeiderne vinner eller taper.

Med på seminaret er blant andre Anaïs de Lenclos, Sarah-Marie Maffesoli og Noemie Gardais fra henholdsvis den franske sexarbeiderorganisasjonen STRASS, Médecins du Monde-France og International Planned Parenthood Foundation (IPPF). Fra Norge stiller professor May-Len Skilbrei, Institutt for kriminologi og rettssosiologi og medlem i Straffelovrådet, Patricia Kaatee, Amnesty International Norge, Andrés Lekanger, PION, og Tor-Hugne Olsen, Sex og politikk.

Tirsdag 25. juni, klokken 14.30, inviterer Sex og Politikk og PION til samtale på Pridehouse (Legenes hus) og hvordan sexarbeidere og skeive kan være gode allierte for hverandre. Med oss i samtalen har vi: Anaïs de Lenclos, STRASS - Syndicat du Travail Sexuel, France, Sarah-Marie Maffesoli, Médecins du Monde-France, Lilith Staalesen, PION – Sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge, Anna Ratecka, Kolektyw Kamelia [Sex Work Polska], Polen, og Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

Begge arrangementene er åpne for publikum og presse.

BAKGRUNN:

I desember 2019 inngav 265 sexarbeidere, i samarbeid med franske sexarbeiderorganisasjoner og helse- og rettighetsorganisasjoner, en klage mot franske myndigheter til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK).

Ifølge sexarbeiderne bryter forbudet mot kjøp av sex som Frankrike innførte i 2016 deres grunnleggende rettigheter som frihet til å utøve en profesjonell aktivitet, retten til personlig autonomi og seksuell frihet, og retten til fysisk integritet og liv, og er i strid med EMK § 2 – retten til liv, § 3 – forbud mot tortur, og § 8 – retten til privatliv.

I april 2021 fastslo EMK at klagen var realitetsbehandlet.

31. august 2023 offentliggjorde EMK en avgjørelse som avviste franske myndigheters anmodning om å avvise klagen.

Samtidig anerkjente EMK begrunnelsen for klagen og nødvendigheten av debatten om de negative kostnadene ved kriminalisering for sexarbeidere.

I 2023 vedtok Sex og Politikk et eget politisk grunndokument om sexarbeid. LES HER.

Privat til redaksjonen: 

Deltakerne fra Frankrike er tilgjengelig for pressen etter egen avtale. Ta kontakt med vår pressekontakt.

For kommentarer på grunndokumentet om sexarbeid, ta kontakt med daglig leder.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye