Statens vegvesen

Inviterer til åpen dag og åpning av nye E39

Del

Søndag 30. juni kan du sykle eller gå på den nye europavegen mellom Lønset og Hjelset. Fredag 5. juli åpner nyvegen for ordinær trafikk.

Dronefoto tatt fra nord som viser det nye Hjelset-krysset. Videre ser man ny E39 retning sørvest-over mot Molde, langs Fannefjorden.
Det nye Hjelset-krysset. Her er avkjøringen til det nye sykehuset, lokalvegnett og fylkesveg 62 til Sunndalsøra. Ny E39 fortsetter inn miljøkulverten og videre opp i høyre bildekant. Halgeir Dahle, Statens vegvesen

9,3 kilometer møtefri veg med to og tre felt står straks helt ferdig mellom Lønset og det nye sjukehuset på Hjelset.

Unik mulighet

Siste søndag før vegen åpner, inviterer Statens vegvesen til åpen dag på den nye vegen. Dette blir første og siste gang gående og syklende får bevege seg ut på europavegen.
- Alle kan sykle eller gå, men ingen får kjøre bil på vegen denne dagen. Det er mulig å starte turen ved kryssene på både Lønset og Hjelset, forklarer prosjektleder Halgeir Brudeseth i Statens vegvesen. Åpen dag skjer mellom klokken 12 og 15 søndag 30. juni, mens selve vegåpningen skjer fem dager senere. Prosjektlederen håper mange vil ta turen og se hvor fin vegen har blitt.

Sykehuset gir økt trafikk

E39 mellom Lønset og Hjelset er den mest trafikkerte vegen inn mot Molde. I underkant av 6000 biler kjører daglig på strekningen. Når det nye sykehuset åpner våren 2025 antar man trafikken vil være rundt 8000 biler hver dag.

Tryggere veg

På dagens strekning er det hele 95 avkjørsler til boliger og landbruksområder. Den nye E39 har ingen avkjørsler underveis. Når trafikken blir lagt om fra gammel til ny veg, blir det også langt tryggere for myke trafikanter langs dagens trasé.

- Nyvegen er mellom 12,5 og 15 meter bred og veksler mellom to og tre felt, mens på gamlevegen er det bare halve strekningen som har gul midtstripe, og bredden varierer mellom 5,4 og 7,5 meter. På den nye vegen får man også en jevn hastighet med 90 km/t og det er midtrekkverk hele vegen. Dette i motsetning til at man på den gamle vegen har hatt en varierende hastighet mellom 50 og 70 km/t, forteller Halgeir Brudeseth. Langs hele den nye vegen er det montert viltgjerder, og det er flere havarilommer langs vegen.

Inviterer alle til åpning

Selve åpningen av vegen skjer fredag 5. juli. Statssekretær i samferdselsdepartementet Tom Kalsås, vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, fylkesordfører Anders Riise og Molde-ordfører Trygve Grydeland står for åpningen.

- Alle som ønsker å være til stede på denne historiske dagen er hjertelig velkomne, forteller prosjektleder Halgeir Brudeseth i Statens vegvesen.

Vegen åpner før fellesferieutfarten

Åpningsseansen vil foregå ved Hjelset-krysset fra klokken 10.00. Her vil det være mulig å parkere på det gamle riggområdet ved krysset
- Det blir taler og snorklipping fra klokken 11, men før det blir det blant annet musikk fra lokale brass- og korpsmusikere. I tillegg stiller Nordmøre og Romsdal kjøretøyhistorisk klubb med en rekke veterankjøretøy. Disse skal kjøre den nye vegen før trafikken blir lagt om og vegen er åpen for alle, forklarer Brudeseth. Han anslår at den nye vegen er åpnet for fri ferdsel en gang mellom klokken 11.30 og 12.00
- De som kjører ut fra Molde på sommerferie den fredagen, får dermed gleden av å starte ferien på en helt nyåpnet veg, sier Brudeseth.

Kontakter

Lenker

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye