Produserer mer kylling og slipper ut mindre CO2
Med fornybar energi og mer energieffektiv drift har Norsk Kylling siden 2020 redusert klimautslippene fra egne anlegg med 86 prosent. I hele verdikjeden har selskapet redusert utslippene med 14 prosent, samtidig har selskapet produsert 11 prosent mer kylling.

– Vi har satt oss ambisiøse mål, og er godt på vei mot målet om å redusere klimautslippene våre med femti prosent innen 2030. Med fornybar energi har vi gjort store kutt fra egne anlegg, og nå jobber vi målrettet med å redusere utslippene fra leverandørene og innkjøpene våre, forteller Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling.
Reduserte utslippene med 3 prosent i 2023
Fra 2022 til 2023 har Norsk Kylling redusert utslippene sine med 3 prosent (CO2 pr. kg/kylling). Reduksjonen kommer i hovedsak fra mer energieffektiv drift av slakteriet og foredlingsanlegget på Orkanger, og det nye rugeriet selskapet åpnet på Støren i 2023, som i liket med slakteriet er driftet på 100 prosent fornybar energi.
Bedre dyrevelferd gir lavere klimautslipp
Med bedre dyrevelferd på rugeriet, der kyllingene får fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking, har Norsk Kylling også fått en positiv klimaeffekt. Den nye løsningen med fôr og vann, gir kyllingene bedre helse, som igjen gir lavere utslipp i hele verdikjeden.
–Det er godt å se at løsningene vi har valgt på dyrevelferd, også har en positiv effektiv på klimautslippene våre. Produksjon av kylling har mange ledd, og når helsen til kyllingene blir bedre, kan vi bruke et fôr med lavere klimautslipp. Bedre helse gir også mindre svinn underveis, som igjen bidrar til at vi trenger færre kyllinger, og mindre energi i alt fra transport til produksjon.
–For oss handler dette om å ta ansvar, og at det er en helhet i det vi gjør på dyrevelferd, lavere utslipp og matsvinn, sier Talseth.
Har gjort biogass tilgjengelig for flere
I februar 2023 åpnet også Norsk Kylling en ny biogass-stasjon på Støren og tok i bruk biogass-biler for transport av egg til og fra rugeriet. Overgang til biogass har vært viktig for å redusere utslipp fra eget transportledd, og bidro i 2023 til å redusere klimautslippene fra eggtransporten med 70 prosent.
Mangel på infrastruktur i Trøndelag førte til at selskapet måtte etablere en ny fyllestasjon for å realisere planene. Med støtte fra Enova og sammen med Gildset Transport åpnet selskapet en kommersiell fyllestasjon i februar 2023. – Når vi først skulle gå over til biogass, var det viktig for oss at arbeidet kom flere til gode. Med en ny kommersiell fyllestasjon har vi bidratt til at flere kan gå over fornybar energi, sier Talseth.
Skal kutte all soya fra kyllingfôret
For Norsk Kylling er likevel fôret kyllingen spiser det viktigste satsingsområdet for å redusere utslippene ytterligere. Hele 70 prosent av utslippene til selskapet kommer fra fôret kyllingen spiser. Talseth forteller at både for havbruksnæringen og for kyllingproduksjon er klimafotavtrykket til fôret vi bruker en stor utfordring.
–Det er ingen grunn til at vi skal bruke importert soya som proteinkilde i kyllingens fôr. Norge har fantastiske ressurser i havet og på land, og sammen med gode samarbeidspartnere har vi en viktig jobb i å jobbe frem gode alternativ som er kortreiste, lønnsomme og klimavennlige.
Innen 2030 har Norsk Kylling som mål å kutte all soya fra kyllingfôret og halvere klimautslippene sine.
Se ansvarsrapporten for 2023 for flere tall på klima- og miljøarbeidet til Norsk Kylling.
Kontakter
Hanne MarstrandKommunikasjonssjefNorsk Kylling AS
Tel:993 45 996hanne.marstrand@norsk-kylling.noBilder






Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling
Bønder i Steinkjer, Midtre Gauldal og Trondheim får utmerkelse av Norsk Kylling2.2.2025 13:22:55 CET | Pressemelding
Bønder fra Singsås, Beitstad, Spongdal og Rognes er kåret til årets produsenter i Norsk Kylling. De utmerker seg med svært solide produksjonsresultater, gode rutiner og pågangsmot som hele verdikjeden drar nytte av.
Norsk Kylling er i gang med halalproduksjon28.1.2025 07:10:00 CET | Pressemelding
Norsk Kylling har startet produksjonen av halalkylling, og er den eneste i Norge som tilbyr halalkylling produsert etter dyrevelferdsstandarden ECC.
Norsk Kylling AS er årets Miljøfyrtårn 202413.12.2024 11:11:14 CET | Pressemelding
Med ambisiøse mål, konkrete tiltak og gjennomføringsevne har Norsk Kylling vist at endring er mulig, og gjort en reell forskjell for klima og samfunn. For denne helhetlige tilnærmingen får Norsk Kylling AS utmerkelsen årets Miljøfyrtårn for konsern og store virksomheter i 2024.
Kylling som vokser saktere, har bedre helse og lavere dødelighet28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Den første doktorgraden som sammenligner dyrevelferd mellom kyllingtyper i Norge, viser at kylling som vokser saktere er mer robust og har bedre helse, enn hurtigvoksende kylling.
Norsk Kylling starter med sertifisert halalproduksjon12.9.2024 11:58:51 CEST | Pressemelding
Norsk Kylling er godkjent som halalprodusent av kylling. Sertifiseringen ble godkjent av Islamsk Råd Norge denne uken, og selskapet starter med en separat halalproduksjon så fort som praktisk mulig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom