Nortura

Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon – nå går PRIOR bort fra denne praksisen

Del

Som først i Norden, har PRIOR tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. De første PRIOR-eggene lanseres nå i butikk.

Konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, ønsker en ny og mer etisk standard for eggproduksjon i Norge
Konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, ønsker en ny og mer etisk standard for eggproduksjon i Norge Foto: Erik Buras

PRIOR sin nye produksjonsmetode kalles å «kjønnssorte i egget». Det innebærer at man benytter avansert teknologi til å fastsette kjønnet på befruktede rugeegg – altså de eggene som senere skal bli til verpehøns. Dermed kan man sortere ut hanekylling-eggene etter befruktning, i stedet for å måtte klekke og avlive hanekyllingene. Hanekyllinger fra verpehøneraser legger av naturlige årsaker ikke egg, og de får heller ikke nok kjøtt til å kunne brukes i ordinær kjøttproduksjon.

- Dette har vært et etisk dilemma for oss som jobber med egg. Så når vi nå kan velge mellom å sortere ut befruktede hanekylling-egg eller avlive klekkede hanekyllinger, er det klart vi velger eggene, sier konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, og legger til;

- Vi har lenge fulgt med på utviklingen av denne teknologien, og planen har hele tiden vært å ta dette i bruk så fort den er robust nok. Nå har vi endelig kommet dit, og jeg er stolt av at PRIOR, som første i Norden, tar i bruk dette.

 «Nye» PRIOR-egg i butikk

I dag kommer opp mot halvparten av alle PRIOR-egg fra den nye produksjonsformen, og andelen øker stadig. Innen 2025 skal dette gjelde for alle egg fra PRIOR, og i løpet av få år for alle egg produsert av Nortura.

- Egg fra den nye produksjonsmetoden har allerede vært i eggpakningene til PRIOR i noen måneder, men nå markerer vi dette med en informasjonskampanje. Selv om eggene vi kjøper i butikk er de samme som før, føles det godt å vite at verdikjeden bak nå skal foregå uten avlivning av hanekyllinger, sier Brinchmann.

Per i dag har teknologien en feilmargin på under to prosent, men de få hanekyllingene som klekkes blir likevel ikke avlivet. Disse fôres opp og selges som et nisjeprodukt til restaurantmarkedet. Hanekylling-eggene som sorteres ut testes for bruk til dyrefôr.

Ønsker bransjestandard

Norske egg har status som salmonella-frie, og står derfor i særstilling i verdenssammenheng. Nå håper Brinchmann at Norge også kan lede an med den nye produksjonsformen. Så langt benyttes teknologien som PRIOR har tatt i bruk på enkelte rugerier i Tyskland, Nederland og Frankrike.

- PRIOR har en stolt historikk der vi har jobbet med forbedringer i norsk egg- og kyllingproduksjon i mange tiår, gjennom dyrevelferdsprogrammer og tiltak som senere har blitt bransjestandard. Også denne gangen ønsker vi å dele kunnskap og erfaring med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig kan bli den eneste standarden for produksjon av verpehøns, både i Norge og Europa, sier han. 

Faktaboks: Kjønnssortering av rugeegg – slik foregår det

På dag ni til elleve i rugeprosessen blir eggene sjekket for befruktning ved hjelp av sensorer. Videre benyttes laser for å lage et lite hull (0,3 mm) i de befruktede eggene og en liten mengde væske tas ut av egget. En DNA-test av væsken gir svar på om embryoet er hankjønn eller hunkjønn. Deretter blir hane-eggene plukket ut, mens høne-eggene legges tilbake til ruging. Hane-eggene blir destruert og testes i dag for bruk i dyrefôr. Dette skjer på et svært tidlig tidspunkt i utviklingen av embryoet og før man definerer det som liv - embryoet kan ikke kjenne smerte og har ingen hjernefunksjon.

Kjønnssorteringen av rugeegg foregår på rugeriet Steinsland & Co i Bryne, der Nortura også er deleier. Bak teknologien står det tysk-nederlandske selskapet respeggt group.

null
En DNA-test av væske fra egget gir svar på om embryoet er han- eller hunnkjønn. Foto: Ingeborg Skrudland

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Nortura

Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.

Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.

Følg pressemeldinger fra Nortura

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nortura

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye