Is og brus trumfer ladepris på elbilferie

Del

For ladende elbilister er butikk, matservering og toalettmuligheter viktigere enn ladepris.
Jeg er litt overrasket og hadde trodd at pris skulle komme høyere på lista, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

OVERRASKET: Generalsekretær Christina Bu er overrasket over at pris ikke er høyere på lista når elbilistene bestemmer hvor de skal hurtiglade. FOTO: JAMIESON POTHECARY/ELBILFORENINGEN
OVERRASKET: Generalsekretær Christina Bu er overrasket over at pris ikke er høyere på lista når elbilistene bestemmer hvor de skal hurtiglade. FOTO: JAMIESON POTHECARY/ELBILFORENINGEN

Elbilforeningen har spurt elbilistene om hva som er de to viktigste faktorene de legger vekt på når de bestemmer hvor de skal stoppe for å hurtiglade.   

– Før lå laderne for seg selv, ofte bortgjemt i hjørnet av en parkeringsplass. Nå er det ofte fasiliteter i nærheten og det setter elbilistene pris på, sier Bu.

De aller fleste, 42 prosent, velger ladestopp blant annet der de har abonnement eller en ladebrikke som fungerer. Nest flest, 38 prosent svarer at fasiliteter på ladestasjonen er viktigst. På tredjeplass er det lommeboka som gjelder, 26 prosent sier at pris er viktig.

– Enkel betaling er viktig for elbilistene og ladebrikke er den enkleste måten å betale på. Også er det fullt forståelig at elbilistene ønsker å bruke ladepausen til å handle eller nyte en is i sola, istedenfor bare å sitte i bilen og vente, sier Bu.

Rekordmange hurtigladere

Det er rekordmange hurtigladere langs norske veier denne sommeren. Nå er det 8463 hurtigladere i Norge. Det er mer enn 800 flere enn ved utgangen av 2023. Da var det 7641 hurtigladere.

Antall ladere på ladestasjonen kommer på fjerde plass blant hva elbilistene vektlegger nå de bestemmer hvor de skal hurtiglade. 24 prosent svarer at mange ladere er noe de vektlegger.

– At antall ladere ikke er viktigere, kan tyde på at elbilistene nå erfarer at det som regel er ledige ladere når de kommer til en hurtigladestasjon, sier Bu.

Tall fra elbilisten 2024

Spørsmål: hva legger du mest vekt på når du bestemmer
hvor du skal hurtiglade? (maks to alternativer)

Ladebrikke/abonnement/kunderelasjon eller lignende

41,8 prosent

Fasiliteter (butikk, matservering, toalett)

38,4 prosent

Pris

25,6 prosent

Mange ladere

23,8 prosent

Der app viser at det er ledig ladere

22,4 prosent

Stopper når bil/app sier jeg må lade

21,4 prosent

Annet

3,7 prosent

Lekeplass

0,5 prosent

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister
  • Elbilisten 2024 er den trettende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 21.3. – 22.4.2024
  • 15 300 personer har svart på undersøkelsen.

Nøkkelord

Kontakter

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 13 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye