Norsk elbilforening

Null problem å trekke tungt med elbilen

Del

Har du elbil med god basisrekkevidde som hurtiglader raskt, er det ikke noe problem å bruke den til å trekke tungt i sommer.

– Det gjelder uansett om du skal trekke en stor varehenger eller campingvogn, sier Ståle Frydenlund, seniorrådgiver og testansvarlig i Norsk elbilforening.

Elbil og campingvogn lar seg fint kombinere dersom bilens rekkevidde og ladefart er bra nok. Bildet er fra Utvikfjellet i Vestland.
Elbil og campingvogn lar seg fint kombinere dersom bilens rekkevidde og ladefart er bra nok. Bildet er fra Utvikfjellet i Vestland. Foto: Ståle Frydenlund, Norsk elbilforening

Har du en elbil med god basisrekkevidde som hurtiglader raskt, er det ikke noe problem å bruke den til å trekke tungt i sommer.

– Det gjelder uansett om du skal trekke en stor varehenger eller campingvogn, sier Frydenlund. 

Frydenlund har rundt 11.000 kilometer med elbil og campingvogn bak seg siden 2019, i tillegg til tester med vanlige tilhengere. Erfaringene er gode, med uanstrengt kraft og null behov for å tenke giring og turtall.

Kjøring med henger har blitt veldig mye enklere i løpet av disse årene, særlig med tanke på hurtiglading:

– Grovt regnet har det vært en tredobling av antall hurtiglademuligheter siden vi startet testingen. At hurtigladestasjonene jevnt over tilbyr høyere ladehastighet og i økende grad parallellparkering er dessuten en stor fordel. Da slipper du å koble fra campingvogn eller tilhenger mens du lader, sier Frydenlund.

En rekke moderne elbiler klarer seg nå med 20 minutter ved hurtiglading fra 10 til 80 prosent, dersom hurtigladeren tilbyr høy effekt – og batteriet er dimensjonert for det.

– Da blir det korte pauser, noen ganger nesten for korte for familien. Det er jo et luksusproblem, som også betyr bedre turnover på hurtigladestasjonene. Dersom du har tenkt å ta en lengre pause, kan det være lurt å finne en hurtiglader med lavere effekt, sier Frydenlund.

Omtrent dobbelt forbruk

Med tilhengervekt på 1.500 til 2.000 kilo blir det fornuftig å beregne omtrent doblet forbruk. Eller halvert rekkevidde mot normalt. Det inkluderer kjøring opp og ned, for eksempel over en fjellovergang. Kjører du mest på flatere veier, anslår Frydenlund merforbruket til 60–70 prosent, 

–Det er ingen norsk fjellovergang du ikke klarer å trekke tilhenger over. Så må man huske på at man skal ned igjen også. Da regenererer man mye strøm, og «får igjen» mye av det tapte på vei opp.

Elbilen kan også være strømkilde

Er du eier av en av elbilmodellene som kan fungere som batteribanker (lenke) blir det enda enklere å få de store campingopplevelsene.

Med elbil som trekkvogn kan du campe uavhengig av campingplasser ved å koble til bilen som strømkilde til campingvogna.

Vi har testet dette både sommer og vinter, og det fungerer veldig bra. Forutsetningen er selvsagt at det er lov å stå der man står. Det er allemannsretten som gjelder, så sjekk hva som gjelder dersom du velger å fricampe, sier Frydenlund.

Viktig å huske på: 

  • Dersom du skal trekke stor tilhenger eller campingvogn, er det nødvendig med oppgradering til BE-førerkort (krever førerprøve). Dette gir maks vogntogvekt på 7.500 kilo.
  • I noen tilfeller kan det også holde med oppgradering til B96 (4.250 kg), som kun krever opplæring (ikke førerprøve).
  • Uansett er det viktig å veie både bil og tilhenger for å sjekke at ingen av dem er over tillatt totalvekt.
  • For tilhengerens del er det ikke minst viktig å tenke på lastfordelingen, slik at kulevekten (mot tilhengerfestet) blir riktig, og tilhengeren ligger fint etter bilen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ståle Frydenlund har rundt 11.000 kilometer med elbil og campingvogn bak seg siden 2019, i tillegg til tester med vanlige tilhengere. - Erfaringene er gode, med uanstrengt kraft og null behov for å tenke giring og turtall.
Ståle Frydenlund har rundt 11.000 kilometer med elbil og campingvogn bak seg siden 2019, i tillegg til tester med vanlige tilhengere. - Erfaringene er gode, med uanstrengt kraft og null behov for å tenke giring og turtall.
Foto: Norsk elbilforening
Last ned bilde
Hurtigladestasjoner som gir mulighet for parallellparkering er ideelt når du skal lade med campingvogn.
Hurtigladestasjoner som gir mulighet for parallellparkering er ideelt når du skal lade med campingvogn.
Foto: Ståle Frydenlund, Norsk elbilforening
Last ned bilde

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye