UiT Norges arktiske universitet

Arktisk naturmangfold for alle

Del

Norges arktiske universitetsmuseum har lansert en ny digital plattform, som gir publikum mulighet til å utforske museets unike zoologiske og botaniske samlinger.

Lav på mikroskopisk nivå.
Norges arktiske universitetsmuseum har lagd en digital portal til jordens naturmangfold. Alle kan benytte seg av den og her ser vi organismen lav på mikroskopisk nivå. Julia Brekmo Norges arktiske universitetsmuseum

Med denne portalen får forskere, pedagoger, studenter og naturinteresserte fra hele verden mulighet til å bli kjent med den rike biodiversiteten i Nord-Norge og på Svalbard.  

Å digitalisere våre naturvitenskapelige samlinger har vært en milepæl i vårt arbeid med å bevare og dele kunnskap om regionens unike flora og fauna, sier Vanessa Pitusi, som ivaretar museets zoologiske samlinger.  

Siden grunnleggelsen i 1872 har Norges arktiske universitetsmuseum hatt et særlig ansvar for å forvalte natur- og kulturarv i Nord-Norge. Museet har i dag store naturvitenskapelige samlinger innen fag som botanikk, zoologi og geologi. Samlingene inneholder eksemplarer fra hele verden, men hovedsakelig fra Nord-Norge og arktiske strøk.  

Bredspektret samling

Den botaniske samling består i dag av cirka 277 000 objekter, inkludert mer enn 58 referanseobjekter. Den zoologiske samlingen rommer i overkant av 160 000 objekter, samt 27 holotyper. En holotype er det første fysiske eksemplaret som er registrert av en art, og den offisielle referansen for arten.   

– Gjennom samlingsportalen gjør vi det fantastiske arktiske naturmangfoldet tilgjengelige for alle, sier Pitusi.  

Inspirasjon for nye forskere

Forskningsgruppen for taksonomi og biosystematikk (NatSciCol) har spilt en nøkkelrolle i etableringen av portalen. Selve digitalisering er gjort over 20 år og er en pågående prosess. Ved å bruke avanserte teknologier sørger teamet for at hvert eksemplar er nøye bevart og kuratert, og at de gjøres tilgjengelige for andre som ønsker å studere dem. Digitaliseringen av samlingene ble muliggjort gjennom et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og det globale informasjonssystemet for biologisk mangfold (GBIF). 

– Vi er spente på å se hvordan denne plattformen vil forbedre vår forståelse av arktisk biodiversitet, sier stipendiat Joel Vikberg Wernström, som har bidratt betydelig til prosjektet.  

– Forventningen vår er at vi gjennom digitaliseringen av samlingene vil legge til rette flere og større forskningssamarbeid, inspirere nye generasjoner av forskere og bidra til engasjerende allmenn formidling, sier Wikström.  

Samlingsportalen er åpen for alle. Utforsk den her: https://specimens.tromsomuseum.no.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skjermbilde av nettside med bilder og tekst om ulike arktiske planter og vekster.
Skjermbilde av den nye digitale samlingsportalen til Norges arktiske universitetsmuseum.
Last ned bilde
Vinterkledde barn og voksne ved snøbelagt inngangsparti til et museum.
• Inngangspartiet til Norges arktiske universitetsmuseum
Last ned bilde

Lenker

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye