United Nations Development Programme

80 prosent ønsker sterkere klimaaksjoner fra myndighetene, ifølge UNDP

Del

Ny FN-undersøkelse avslører bred støtte for ambisiøse klimahandlinger globalt 

UNDP Rwanda
UNDP Rwanda UNDP Rwanda

Oslo, 20. juni – Den største globale undersøkelsen om klimaendringer noensinne, "Peoples’ Climate Vote 2024", viser at 80 prosent –hele fire av fem mennesker verden over – ønsker at deres regjeringer tar sterkere tiltak for å håndtere klimakrisen. 

Enda flere – 86 prosent – ønsker at land legger til side geopolitiske forskjeller og samarbeider om klimaendringer. Denne enigheten er særlig slående i dagens kontekst av økt konflikt og polarisering. 

Mer enn 75 000 personer, som snakker 87 forskjellige språk, i 77 land, svarte på 15 spørsmål om klimaendringer i denne undersøkelsen. Den ble gjennomført av FNs Utviklingsprogram (UNDP) i samarbeid med Oxford University og GeoPoll. Spørsmålene var utformet for å forstå hvordan folk opplever virkningene av klimaendringer og hvordan de ønsker at verdens ledere skal agere. De 77 landene representerer 87 prosent av verdens befolkning. 

“Funnene i Peoples’ Climate Vote er krystallklare. Globale borgere ønsker at deres ledere skal overvinne sine forskjeller, handle nå, og handle dristig for å bekjempe klimakrisen," sier Achim Steiner, øverste sjef i FNs Utviklingsprogram (UNDP). 

Undersøkelsen avslører støtte for sterkere klimaaksjoner i verdens 20 største utslippsland, med flertall fra 66 prosent i USA og Russland, til 67 prosent i Tyskland, 73 prosent i Kina, 77 prosent i Sør-Afrika og India, 85 prosent i Brasil, 88 prosent i Iran og opp til 93 prosent i Italia. 

I tillegg til bred støtte for dristigere klimaaksjoner, viser undersøkelsen at et globalt flertall på 72 prosent støtter en rask overgang bort fra fossilt brensel. Dette inkluderer land blant de 10 største produsentene av olje, kull eller gass, med flertall på 89 prosent i Nigeria og Tyrkia, 80 prosent i Kina, 76 prosent i Tyskland, 75 prosent i Saudi-Arabia, 69 prosent i Australia og 54 prosent i USA. -Kun 7 prosent av verdens befolkning mener at deres land ikke bør gå bort fra fossilt brensel. 

-Folk over hele verden rapporterer at klimaendringer opptar tankene i større grad. Globalt sier 56 prosent at de tenker på det regelmessig, dvs. daglig eller ukentlig, inkludert rundt 63 prosent i de minst utviklede landene. 

Mer enn halvparten av verdens befolkning sier at de er mer bekymret for klimaendringer enn de var i fjor. I gjennomsnitt, på tvers av de ni små utviklingsøyene som ble undersøkt, sier hele 71 prosent at de er mer bekymret i år enn i fjor for klimaendringer. 

69 prosent av mennesker globalt sier at deres store beslutninger, som hvor de skal bo eller jobbe, blir påvirket av klimaendringer. Dette er enorme tall som viser hvor stor innvirkning klimaendringene har i våre liv i dag.  

Proffesor Stephen Fisher fra University of Oxford, sier: "En undersøkelse av denne størrelsen var en enorm vitenskapelig innsats. Samtidig som vi opprettholdt streng metodologi, ble det også gjort spesielle anstrengelser for å inkludere mennesker fra marginaliserte grupper i de fattigste delene av verden. Dette er noen av de aller høyeste kvalitetsdataene om folkeopinion om klimaendringer som er tilgjengelige." 

Last ned rapporten her

Kontakt 

For mer informasjon eller for å be om et intervju:   

Emilie Andresen, UNDP: 0047 46463687, emilie.andresen@undp.org  

  

FNs Utviklingsprogram (UNDP) 

UNDP er den ledende FN-organisasjonen som kjemper for å få slutt på urettferdigheten av fattigdom, ulikhet og klimaendringer. Ved å samarbeide med vårt brede nettverk av eksperter og partnere i 170 land, hjelper vi nasjoner med å bygge integrerte, varige løsninger for mennesker og planeten. 

Kontakter

Bilder

UNDP Rwanda
UNDP Rwanda
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra United Nations Development Programme

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra United Nations Development Programme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra United Nations Development Programme

Presseinvitasjon: Unik FN-konferanse i Norge 31. Mai om demokrati og styresett25.5.2022 17:53:03 CEST | Presseinvitasjon

FNs utviklingsprogram arrangerer en unik konferanse tirsdag 31 mai med fokus på demokrati, styring og utvikling. På konferansen deltar utenriksminister Anniken Huitfeldt, toppsjefen i FNs utviklingsprogram Achim Steiner, Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, toppsjefen i FNs befolkningsfond (UNFPA), samt politikere, akademikere og journalister. Alle er fysisk til stede på konferansen.

Norge svekker ryggraden til FNs humanitær- og utviklingsinnsats12.5.2022 17:50:23 CEST | Pressemelding

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP). Totalt kutter regjeringen 850 millioner kroner til FNs organisasjoner. Konsekvensen er svekket norsk respons på humanitære kriser og utviklingsutfordringer verden over. I er Norges rennommé som stabil og troverdig partner i internasjonalt utviklingsarbeid satt i spill.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye