2 av 3 unge bekymrer seg ofte eller hele tiden for krigen i Gaza
Mer enn 2 av 3 ungdommer sier de er bekymret for det som skjer i Gaza ofte, eller hele tiden. Det viser en helt ny rapport fra UNICEF Norge. Mange unge opplever sinne, tristhet, og håpløshet på grunn av krigen, og de blir eksponert for usensurert innhold som krigsscener og menneskelige lidelser på sosiale medier.
Det er første gang en kartlegging av norske barn og unges tanker og følelser om den pågående krigen i Gaza har blitt gjort.
Rapporten viser også at de unge får mesteparten av informasjonen om krigen fra TikTok og Instagram.
- Dette er svært urovekkende. Vi vet at barn og unge blir eksponert for usensurert innhold av krigsscener, brutal vold, og store menneskelige lidelser fra krigen som foregår i Gaza. At så mange som 2 av 3 går rundt med en bekymring om dette, er dramatisk, sier Helle Eiborg, fagansvarlig i UNICEF Norge.
Slik beskrev en jente på 18 år hva hun føler:
«Blir kvalm, og lei meg. Har mareritt om å være et av barna der.»
Respondentene er mellom 14 og 19 år, og hele 68 % oppgir at de får mesteparten av informasjon om Gaza på sosiale medier, først og fremst TikTok. Kun 26 % har redaktørstyrte medier som TV, radio og nettaviser som sin primære kilde og 6 % oppgir at de får det meste av informasjonen fra voksne eller på skolen.
Vanskelig med kildekritikk og alternativ informasjon
Direktesendte og ufiltrerte videoer fra krigsområder når barn og unge helt ned i 13-årsalderen. Krigsscener og menneskelige lidelser blandes i feeden sammen med venners innhold og andre hverdagslige temaer. Dette gjør at de unge selv må være kildekritiske og klare å skille «fake news» fra sannhet.
«(Jeg føler) forvirring fordi jeg ikke vet hvilke fakta som er sanne og hvem jeg skal tro på, tristhet fordi mennesker dør, og frustrasjon og frykt fordi de voksne som styrer i landene ikke klarer å finne ut av ting og styre på en ordentlig måte.» - Jente 18 år.
Mange trekker frem hvor vondt det er å være vitne til de store lidelsene, som denne gutten på 19 år:
«(...) Jeg blir lei meg av å se sprengte kropper, avkappede hoder, palestinere i camper som ligner de fra 40-tallet og små barn med manglende lemmer. Det gjør ordentlig vondt å se videoer som hun jenta som hang fast på veggen, barnet med et øye ute av skallen og babier som er totalsprengte, altså bare kjøttrester. Det er drit vondt at jeg ikke kan gjøre mer enn å donere det lille jeg har av penger, reposte alt jeg ser, boycotte, protestere og generelt være høylytt om tema. Jeg vet det hjelper, men fy faen det er vondt å se hvor mange som ikke gidder å velge bort noen typer mat for å hjelpe millioner med mennesker i nød(...)»
- Gutt 19 år.
«Dobbeltmoralske, ulogiske og fordomsfulle voksne»
I undersøkelsen stilte vi spørsmålet «hvilke følelser får du inni deg når du tenker på krigen i Gaza?». Mange av følelsene og bekymringene ungdommen beskriver stammer fra grafiske skildringer i sosiale medier. De fleste gir uttrykk for tristhet, sinne, urettferdighet og håpløshet.
«Dobbeltmoralske, ulogiske og fordomsfulle voksne er kanskje det som vekker følelser hos meg i først grad, i form av sinne og irritasjon. Nå har situasjonen i Gaza imidlertid pågått så lenge at jeg må ærlig si at jeg ikke går rundt og føler meg dårlig, og er trist hele tiden. Selv om jeg vet at det som skjer er forferdelig føler jeg likevel en viss avstand til det, fordi det er så langt unna min egen hverdag.» - Gutt 18 år
Psykologspesialist Belinda Ekornås ved Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging understreker at sterke bilder og historier om lidelser kan føre til at unge blir urolige, bekymret, føler seg hjelpeløse og føre til konsentrasjons- og søvnvansker.
- Enkelte unge kan miste troen på fremtiden og på at de selv, myndighetene eller samfunnet kan gjøre noe for å hjelpe. For å nyansere bildet av håpløshet er det også viktig at unge lærer om hvordan de selv kan bidra, og om hva myndighetene og verdenssamfunnet gjør for å hjelpe de som lider, sier Ekornås.
UNICEF: - Svært bekymret og trenger forskning
UNICEF Norge er bekymret for at barn og unge får ufiltrert informasjon om krigen i Gaza og at mange ser dette alene. Nå er det viktig at laget rundt barna, hjemme og på skolen, snakker om hva som skjer i Gaza. Norske myndigheter må sikre at skolen har dette på agendaen og skaper et trygt rom for å snakke om hva barn og unge ser på nett og hvordan man kan håndtere det man ser.
- Undersøkelsen viser tydelig at det er behov for mer kunnskap om hvordan barn og unge påvirkes av å se andre barn bli utsatt for alvorlige krigslidelser. Vår generasjons barn står ovenfor en helt ny måte å få informasjon og nyheter på. Dette vet vi foreløpig veldig lite om hvordan det vil påvirke barn i det lange løp. Vi mener derfor at det er behov for mer forskningsbasert kunnskap og føre-var tiltak, sier Sara Bondø, fungerende direktør for barns rettigheter i UNICEF Norge.
«Jeg blir så sint. Jeg skjønner også at nyhetssendinger om krigen må vise hva som skjer der nede men det er så grafisk at jeg ikke lenger kan se på nyheter. Da mister jeg nattesøvnen. Jeg blir også frustrert fordi jeg ikke kan gjøre noen ting som helst for å hjelpe. Jeg har ikke penger. Jeg kan ikke påvirke noe politisk. Jeg må bare akseptere at alt er nyttesløst […] Jeg tenker på fremtiden og hvordan den ser mørkere og mørkere ut. Jeg kjenner bare på så mye uro.» - Jente 19 år
Saken oppsummert:
• Over 2 av 3 unge i Norge er bekymret for krigen i Gaza ofte eller hele tiden.
• 68 % får informasjon om Gaza fra sosiale medier, hovedsakelig TikTok og Instagram.
• Mange unge oppgir at de føler sinne, tristhet, bekymring og håpløshet på grunn av krigen i Gaza.
• Unge eksponeres for usensurert innhold som krigsscener og menneskelige lidelser på sosiale medier, først og fremst på TikTok.
• Flere ungdommer mener at voksne og myndighetene gjør for lite, og de er kritiske til dekningen i norske medier.
• Mange unge sliter med å skille mellom ekte og falske nyheter på grunn av den blandede informasjonen på sosiale medier.
• Eksponering for sterke bilder og historier kan føre til uro, bekymring, hjelpesløshet, konsentrasjons- og søvnvansker.
• UNICEF Norge er bekymret for påvirkningen av grafiske skildringer på barn og unge
For intervjuer kontakt fagansvarlig Helle Eiborg i UNICEF Norge, tlf. 984 40 753
Nøkkelord
Kontakter
Gry Molvær HivjuKommunikasjonssjef
Tel:+47 97 12 41 75gry.molvaer.hivju@unicef.noFølg pressemeldinger fra UNICEF Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge
UNICEF skuffet: Bistandsprosenten fortsatt ikke nådd7.10.2024 14:33:35 CEST | Pressemelding
-Det er svært skuffende at regjeringen ikke klarer å opprettholde målet om 1 prosent bistand. Regjeringen uttrykker at de ønsker å nå 1-prosenten, men viser nok en gang at dette i realiteten ikke er en prioritet, sier generalsekretær Maria Greenberg Bergheim i UNICEF Norge.
- Skuffende at regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier i statsbudsjettet7.10.2024 12:32:43 CEST | Pressemelding
Dyrtiden er ikke over, og den fortsetter å ramme barnefamilier hardt. UNICEF Norge er skuffet over at Regjeringen ikke prioriterer fattige barnefamilier og styrker kampen mot familiefattigdom i statsbudsjettet.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tokke kommune fra første til tiende plass10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Etter å ha tronet øverst på UNICEF Norges kommuneanalyse både i 2021 og 2022 har Tokke kommune falt ned til 10. plass i den ferske analysen. Den lille kommunen Salangen i Troms havner på topp, av totalt 336 kommuner.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tre Nordlandskommuner scorer høyt10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Sømna kommer på 7. plass i UNICEFs kommuneanalyse over hvilke kommuner som gir det beste tjenestetilbudet til barn og unge. Den lille kommunen Salangen i Troms kommer på førsteplass, av totalt 336 kommuner.
UNICEF Norges Kommuneanalyse: Tre kommuner fra Møre og Romsdal på bunn 1010.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Giske, Rauma og Herøy kommuner fra Møre og Romsdal havner alle tre på Bunn 10-lista i UNICEF Norges rangering over hvilke kommuner som gir det beste tjenestetilbudet til barn og unge. - Store, geografiske ulikheter kan få alvorlige konsekvenser for barn og unges liv, sier Sara Bondø i UNICEF Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom