Harpun er mest effektivt for å ta ut rømt oppdrettslaks på gyteplassene
Over halvparten av den rømte oppdrettslaks på gyteplassene kan tas ut med harpun, viser ny rapport.
Oppdrettslaks som rømmer og gyter med villaksen utgjør en betydelig trussel mot de norske villaksbestandene.
– Oppdrettslaksen er genetisk forskjellig fra villaksen, fordi den har blitt avlet til å vokse raskere og tilpasset et liv i oppdrettsmiljø. Hvis den parer seg med villaksen, endres genetikken til villaksen, og fører til at de ville bestandene blir mindre levedyktige, fastslår Helge Skoglund, forsker i Laboratorium for Ferskvannsøkologi og Innlandsfiske (LFI) i NORCE.
Skoglund har sammen med kolleger i LFI sett på hva som er mest effektivt for å fjerne rømt oppdrettslaks.
Tar over halvparten
– Resultatet viser at harpunjakt ved snorkling er den mest effektive metoden for å ta ut rømt oppdrettslaks som har kommet seg opp på gyteplassene i elvene sammenliknet med tradisjonelt stangfiske. Vi har klart å ta ut 53 prosent av alle oppdrettslaks vi har observert i de elvene vi har vært på oppdrag i siden 2012, sier Skoglund.
Samtidig viser resultatene at stangfiske kan være godt egnet for å fange nylig rømt oppdrettslaks før de når gyteplassene. LFI-forskeren har ledet arbeidet med en ny rapport der forskerne sammenligner ulike metoder for å redusere innslag av rømt oppdrettslaks. Tiltakene har vært gjort i 63 elver på Vestlandet de siste 12 årene.
– Det er laks som er gyteklare vi er mest bekymret for. Store fisk er oftere kjønnsmodne, og er samtidig lettest å treffe med harpunen, sier Skoglund.
Færre oppdrettslaks rømmer
Flere titalls millioner oppdrettslaks har rømt fra norske havbruk gjennom årene, men en nylig rapport fra Havforskningsinstituttet viser at andelen rømt oppdrettslaks i elvene er den laveste siden overvåkingen startet i 2014. Oppdrettsnæringen har tatt grep og klart å redusere mye. Den negative nyheten er at mange av oppdrettslaksene som rømmer er kjønnsmodne og klare for å gyte med villaksen. Det er spor av rømt oppdrettslaks i 2/3 av villaksen i Norge.
– Hovedmålet er å unngå at oppdrettslaks rømmer, og at de ikke gyter med villaksen. Snorkling og harpunjakt løser ikke problemet, men det bidrar til å redusere skadeomfanget.
Liten rømning kan ha stor effekt
Forskerne har samarbeidet med mange lokale fiske- og elveeigarlag som har fanget rømt oppdrettslaks med stang, typisk dem som ikke har vandret så langt opp i elven til gyteområdene. 40 prosent av oppdrettslaksen som ble fanget og undersøkt var umodne og ikke klar for å gyte.
– I noen tilfeller er det viktigste ikke alltid antallet som rømmer. Hvis det er mange gyteklare laks, kan en liten rømning ha en stor negativ effekt, forklarer Skoglund.
Kan brukes andre steder
Det har vært skepsis overfor harpunjakt ved snorkling som metode for å ta ut rømt oppdrettslaks i fagmiljøene og blant lokale fiskelag.
– Derfor er det viktig å få frem data på at dette kan være en effektiv metode, både innenfor og utenfor Norge, blant annet Island der vi har hjulpet med å fange rømt oppdrettslaks.
Skoglund understreker at oppdrettslaksene blir avlivet rask på dyrevelferdsmessig vis etter de har blitt harpunert slik at dyret lider så lite som mulig.
Nøkkelord
Kontakter
Thomas Hovmøller RisSenior kommunikasjonsrådgiverNORCE
Tel:48506270Tel:48506270thri@norceresearch.noBilder
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom