Birøkt utgjør liten trussel for ville bier
Hold av honningbier utgjør liten trussel for de fleste typer pollinerende insekter i Norge. For noen arter er risikoen høyere.
Det er hovedkonklusjonen i en risikovurdering Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort for Miljødirektoratet.
I Norge finnes rundt 1000 registrerte birøktere som driver birøkt for honningproduksjon og pollinering av kulturvekster. Nå har VKM vurdert om birøkt kan utgjøre en risiko for ville pollinatorer som humler, andre villbier og sommerfugler.
Dette er et oppdrag fra Miljødirektoratet, som har bedt VKM oppsummert tilgjengelig faglitteratur for å undersøke om birøkt kan ha negativ effekt på ville pollinerende insekter.
- Vi har også sett på mulige risikoreduserende tiltak, og vurdert effekten av dem, sier Anders Nielsen, som har vært fagansvarlig for VKMs arbeid.
- For de fleste ville insektene utgjør biehold lav risiko. Så ser vi at det kan være konkurranse om ressursene for biearter som er avhengige av én eller få plantearter for å overleve, her vurderer vi risikoen som medium. Det gjelder for eksempel rødknappsandbien. Også for humler i ensartede landskaper med begrensede blomsterressurser, vurderes risikoen som medium, sier han.
Høy hygienestandard i norsk biehold
VKM har identifisert ytterligere to potensielle farer knyttet til hold av honningbier, og vurdert risikoen for negative effekter på ville pollinatorer :
- Vi vurderer at risikoen for spredning av patogener og parasitter fra biehold til ville pollinerende insekter er lav. Det skyldes blant annet at norsk birøkt holder høy hygienisk standard, sier Nielsen.
VKM vurderer også at det er lav risiko for at biehold påvirker sammensetningen av plantesamfunn, med fare for færre blomsterressurser for ville pollinatorer.
Risikoreduserende tiltak
Tre risikoreduserende tiltak kan motvirke den mulige negative effekten hold av honningbier kan ha på ville pollinatorer:
- Å redusere antallet honningbier eller øke mengden blomsterressurser i et område kan minske konkurransen om blomsterressurser. Etablering av blomsterstriper og skjøtsel av stedegen flora er mulige tiltak.
- God helse blant honningbier reduserer risikoen for spredning av sykdommer og parasitter til ville pollinatorer.
- Økt kunnskap om tilgjengeligheten av blomsterressurser og fødebehovene til ville pollinatorer vil kunne veilede plassering av bikuber, og dermed redusere mulig konkurranse mellom honningbier og ville pollinerende insekter.
Nøkkelord
Kontakter
Anders NielsenFagansvarlig for rapporten
Tel:91 35 04 35Anne-Grethe DanielsenKommunikasjonssjef, EFSAs kommunikasjonsekspertnettverk
Kontaktperson for presse
Bilder
Dokumenter
Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for bl.a. Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har 123 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Medlemmene gjør oppdrag for VKM i tillegg til sine faste stillinger hos ulike kunnskapsinstitusjoner. Når de gjør oppdrag for VKM er de faglig uavhengige, deltar i kraft av sin ekspertise og representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Risiko for revens dvergbendelorm i Norge4.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Hvis du har hund, kjenner du trolig til parasitten revens dvergbendelorm: Hunder som krysser grensen til Sverige må nemlig behandles. Nå fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at det er betydelig risiko for at parasitten innføres og etablerer seg her.
Import av levende mat-krabber kan true norsk natur3.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Import av fremmede krabber til bruk i mat- og restaurantbransjen kan medføre en høy risiko for negative effekter på norsk biologisk mangfold.
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november11.11.2024 11:00:00 CET | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
Presseinvitasjon til fagseminar 20. november10.10.2024 10:55:25 CEST | Presseinvitasjon
"Nye farer og muligheter, og kunnskapens plass i samfunnet" Opptatt av dyr, mat, miljø, genteknologi, fremmede organismer .... eller forskning generelt? I 20 år har VKM vurdert risiko rundt mat og miljø, og det markerer vi med et bredt fagseminar. Vi tar på oss fremtidsbrillene, ser på hva som venter og hvilken kunnskap trenger fremover. Vi tar også en titt i bakspeilet, og løfter tidligere risikovurderinger. Det skjer 20. november, kl 09-15, Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo . Og det er fortsatt mulig å melde seg på. Åpent for presse ved påmelding til kommunikasjonssjef, kontaktinfo nederst i PM
- En motsats til fake news19.8.2024 15:16:59 CEST | Pressemelding
– I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom