Handel med størfisk og kaviar kan være en risiko for ville bestander
Er internasjonal handel med størfisk og kaviar er en trussel for ville bestander?

Det har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert, på bestilling fra Miljødirektoratet. De får søknader om tillatelser for størfisker og produkter som inneholder størfisk, som kaviar, og bruker vurderingen når de tar stilling til søknader.
VKM har vurdert elleve arter av størfisker, hvorav ti er innført eller utført til/fra Norge de siste ti årene. Den ellevte omsettes regelmessig internasjonalt, men ikke til/fra Norge. For hver art er vurderingen basert på kunnskap om artens biologi, miljø, forvaltning, bruksområder og omfang av handel.
VKMs konklusjon
Vurderingen viser at internasjonal handel ikke utgjør en trussel for to av de elleve artenes videre overlevelse i naturen. For de øvrige ni artene vil all handel med villfanget fisk være skadelig. For fisk og produkter av fisk fra akvakultur, kan VKM ikke avgjøre hvorvidt internasjonal handel utgjør en risiko for fremtidig overlevelse i naturen, da tilgjengelig informasjon om effekten av akvakultur på de ville bestandene er motstridende og mangelfull.
-Størfisker er den mest truede dyregruppen på rødlisten til Verdens naturvernunion (IUCN). Selv om det meste av handelen foregår med oppdrettsfisk, er det mye usikkerhet rundt konsekvensene for de ville bestandene, sier Eli K. Rueness, som er faglig leder for prosjektet.
VKM er nasjonal vitenskapelig myndighet for Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora (CITES), og utfører vitenskapelige risikovurdering på oppdrag fra Miljødirektoratet, som bruker vurderingen når de behandler søknader i henhold til CITES-forskriften.
VKM leverer uavhengige vitenskapelige vurderinger av forhold som har betydning for miljøet og helsemessig trygg mat. VKM gir ikke råd eller tar stilling til hvordan risikoen skal håndteres. Vi kan utrede konsekvenser av ulike handlingsalternativer, men det er bestiller som beslutter hva som skjer videre.
Fakta om stør-handel i Norge
-
Ingen størarter finnes naturlig i Norge, men europeisk stør (Acipencer sturio) pleide tidligere å gyte i elver med utløp i Nordsjøen, og kan fremdeles iblant finnes langs norskekysten.
-
Introduksjon av sterlett (Acipenser ruthenus) har blitt forsøkt i minst to innsjøer i Norge, men gytende populasjoner er ikke observert.
-
Et reintroduksjonsprogram for atlanterhavsstør (Acipenser oxyrynchus) er nylig startet i Sverige, og ett eksemplar er gjenfanget i Langesund.
-
I perioden 2013-2023 er det hovedsakelig registrert import av størprodukter inn til Norge for kommersiell bruk (629 importtilfeller, to eksporter).
-
Kaviar er det størproduktet vi handler mest med (79 prosent), og Norge importerer hovedsakelig størprodukter fra europeiske land.
-
For å sikre lovlig handel med størprodukter, er det krav om søknader og CITES-godkjenninger for all handel over landegrensene, både for stør og størprodukter, som kaviar.
-
Det er lov å bringe med seg 125 g kaviar per person fra reise.
-
For kaviar er det krav om spesifikke CITES-merker som lukker boksen eller glasset som produktet lagres i.
-
I dag foregår nesten all handel med størfisker med fisk fra akvakultur.
Nøkkelord
Kontakter
Eli R. RuenessMedlem av faggruppen for CITES. Dr.Scient.
Tel:99225924Lenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har rundt 120 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
For vått og kaldt for kakerlakk30.9.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Visste du at man bruker kakerlakker som fôr til hobbydyr - som øgler, edderkopper og skorpioner?
Mattrygghet i EU: Folk stoler på forskere, fastleger og bønder24.9.2025 12:02:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.
Hvordan er velferden ved slakt av oppdrettsfisk?19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Millioner av oppdrettsfisk slaktes i Norge hvert år, og det er krav om at alle individene skal være bedøvet og bevisstløse gjennom slakteprosessen. Nå har VKM vurdert dyrevelferden ved bedøving og avliving.
Avdekker kunnskapshull på mat- og miljøområdet31.3.2025 10:59:02 CEST | Pressemelding
Når VKM arbeider med sammenstillinger og rapporter, går vi gjennom relevant og tilgjengelig forskning. Da avdekker vi også hvor det er behov for mer innsikt. Nå er dette samlet i en oversiktsrapport.
Har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge, og kan ikke utelukke at sykdommen finnes i landet. Det er lav risiko for at sykdommen introduseres på nytt via importert storfe, men import av lama og alpakka utgjør en større risiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom