Eksperter fra hele verden samles i Narvik for å diskutere løsninger på ising
Mellom 18. og 21. juni arrangerer UiT i Narvik en internasjonal konferanse om ising, et fenomen som skaper store samfunnsmessige utfordringer. Det er ventet rundt 120 deltakere fra hele verden.
– Samfunnet og aktivitetene våre blir stadig mer avhengig av teknologisk infrastruktur som kraftledninger, mobilmaster, bygninger, broer, jernbane, veier og flyplasser. Selv korte perioder uten strøm, mobildekning eller isolasjon fordi broer og veier må stenge får store økonomiske og sikkerhetsmessige konsekvenser. Atmosfærisk ising er en økende årsak til slike hendelser, sier førsteamanuensis ved UiT, Jan-Arne Pettersen.
Han er en av arrangørene bak den internasjonale konferansen «The International Workshop on Atmospheric Icing of Structures» (IWAIS) som finner sted i Narvik 18.–21. juni, og som i år arrangeres for 20. gang.
Pettersen forteller at en av årsakene til at ising er et økende problem er at det blir stadig mer menneskelig aktivitet i områder som har denne problematikken. En annen årsak er at klimaendringene fører til mer ising i områder som før hadde lite.
Kan forårsake store ulykker
– I store deler av Norges kystområder og i alle fjellområdene i Norge er det tilfeller av større eller mindre isningstilfeller hver vinter. Historisk har høyspentledninger og mobilmaster falt ned, også i Norge. På verdensbasis har det vært store ulykker hvor mange hundretusener av mennesker har blitt påvirket. Derfor blir forskning på atmosfærisk ising bare mer og mer viktig, sier Pettersen.
IWAIS tar for seg en rekke områder knyttet til isingsproblematikk:
- Ising på konstruksjoner som kraftledninger, telekommunikasjonstårn, bygninger, broer, jernbane, veier og luftfart.
- Datamodeller for analyse av isingsproblemer.
- Registrering og måling av isdannelser og metoder for å hindre dem.
- Metoder for fjerning av is.
- Metoder for varsling og prognoser.
- Håndtering og logistikk i forbindelse med isings-katastrofer.
- Tiltak som gjelder produksjon av grønn energi i områder med ising, spesielt vindmøller.
Deltakerne på konferansen er forskere og spesialister på atmosfærisk ising og effektene den har, og de kommer fra hele verden. Målet er å finne nye løsninger for å redusere den negative effekten av ising og dele kunnskap og metoder for bærekraftige løsninger.
Trenger bærekraftige løsninger
– De klassiske måtene å hindre, minimere og fjerne ising på er med mekanisk fjerning, med kjemikalier eller tilførsel av varme, ofte i form av elektrisk strøm. Dette er ofte ikke spesielt miljøvennlig eller bærekraftig over tid, sier Pettersen.
Han trekker fram produksjon av energi med vindmøller i nord som et eksempel:
– I nord kan det være tilfeller hvor man må tilføre varme i rotorbladene for at de ikke skal ise ned og miste virkningsgraden, og noen høyspentmaster og ledninger må overdimensjoneres for at de ikke skal kollapse under vekten av isen. Klarer vi å finne løsninger som minimerer eller fjerner behovet for ekstra varme og ekstra etableringskostnader vil vi ha et mer bærekraftig system.
Kontakter
Jan-Arne PettersenFørsteamanuensisUiT Norges arktiske universitet
Institutt for industriell teknologi
Bilder
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom