OBOS

En av tre sier de vil holde seg hjemme i ferien

Del

I en spørreundersøkelse gjort av YouGov på vegne av OBOS-banken svarer 33 prosent at de vil velge å være hjemme i ferien på grunn av økte kostnader og svak kronekurs.

Administrerende direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie.
Administrerende direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie. Hampus Lundgren

Samtidig svarer 29 prosent at feriepengene ikke er nok til å dekke den planlagte ferien i år.

- Det er et ganske stort antall som sier de vil ta hjemmeferie i år. Prisvekst, rentehevinger og en svak kronekurs har gjort innhugg i folks økonomi og dette gjør at man dessverre må prioritere hardere enn før. En kostbar utenlandsferie er da noe som fort faller bort hos mange. Selv om det kan være surt, så er det mye å spare på å kutte ned på ferieplanene, sier administrerende direktør i OBOS-banken Øistein Gamst Sandlie.

I en lignende undersøkelse OBOS-banken gjorde i fjor, svarte 14 prosent at de valgte bort utenlandsferien på grunn av kronekursen. 14 prosent sa de valgte kortere eller færre utenlandsreiser.

Mange har fått det strammere

Samtidig svarer 40 prosent at egen økonomi har utviklet seg til det verre det siste året, kun 18 prosent oppgir at de har hatt en bedring i sin økonomiske situasjon.

- Dette er ikke så overraskende. Rentehevingene har slått inn for fullt hos de fleste det siste året og prisene har økt. Man skal ha hatt et ganske godt lønnsoppgjør eller byttet til bedre betalt jobb for å ha opplevd en bedring i sin økonomi siste tolv måneder, sier Sandlie.

Forventning om bedring

Når det kommer til forventninger til egen økonomi det neste året sier 27 prosent at de forventer en forverring, 25 prosent forventer en bedring, mens 39 prosent sier de ikke venter seg noen endring.

- Det er et lite lyspunkt at færre forventer seg dårligere økonomi det neste året, og at det er en økning i antallet som tror på en bedring sammenlignet med siste år. Det kan godt mulig slå til; vi får sannsynligvis et første rentekutt, prisene flater ut og de fleste vil få et ganske solid lønnsoppgjør i år, sier Sandlie.

Sandlie mener uansett det er lurt å bruke noe tid på å gå over avtaler og betingelser man har på forsikringer og lån for å få pengene til å rekke litt lenger.

- Det er til dels store forskjeller i rentebetingelsene man får på innskuddene sine. På lån er det typisk noe mindre, men noen tiendels prosentpoeng kan fort utgjøre en del tusenlapper i året.

Nøkkelord

Kontakter

OBOS-banken

OBOS-banken ble etablert i 2013 og er en landsdekkende digitalbank. Bankens kjernevirksomhet omfatter dagligbanktjenester og boliglån til privatpersoner, og langsiktige lån til boligselskaper. Ved utgangen av 2023 hadde OBOS-banken en forvaltningskapital på 65 milliarder kroner, noe som gjør banken til den 11. største norske banken.

Følg pressemeldinger fra OBOS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye