Stiftelsen Norsk Mat

Lokalmat med en smak av norsk natur og skog

Del

«Her er det alt på plass - farge, lukt, konsistens og ikke minst – smak! Disse bærproduktene smaker virkelig av norsk natur og skog», sa statsforvalter Knut Storberget under tildelingen av Spesialitet til Ebbas Matgleder på Statens Hus på fredag 14. juni.

Tildeling Spesialitet Ebbas Matgleder
F.v. Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Aamodt fra Ebbas Matgleder og statsforvalter Knut Storberget.

Norges mat- og drikkekultur er rik på kvalitet og tradisjon og merkeordningen Spesialitet er med på å løfte frem det ypperste av norsk lokalmat og -drikke.

«Lokalmat- og drikke er en viktig del av vår identitet og den har flere dimensjoner. Den er viktig for reiseliv, den er stolthet for regionen og den støtter den lokale økonomien. Og - den har en viktig rolle i beredskapssammenheng» sa Statsforvalter Knut Storberget.

Ebbas Matgleder i Nord-Odal fikk tildelt denne hederen på hele fire av sine håndverksprodukter og alle produktene har blitt anerkjent for kvalitet og smak i særklasse av fagjuryen.

«Det å utnytte ressurser fra skog og mark har en lang tradisjon i vår region. Mange av oss høster både bær og sopp eller spiser vilt eller fugl fra skogen. Sjøl har jeg nettopp laget rabarbrasaft», fortsatte Storberget.

Arven etter bestemor er inspirasjonen

«Jeg husker lukten av bestemors nystekte brød, nykokt syltetøy, spekeskinke på stabburet, tomater fra hagen og de første rabarbrastilkene om våren. Alt dette er stemninger som jeg ønsker å bringe videre», sier Anne Aamodt som driver Ebbas Matgleder, oppkalt etter bestemor Ebba.

«Er mye som er ugjort med de flotte råvarene som er i skogen vår – sunt er det også. Å få Spesialitet er veldig inspirerende og det gir ny giv for å lage nye produkter», forteller Anne Aamodt.

Ny rekord

«Fire produkter med Spesialitet fra en lokalmatprodusent på en gang er rekord! Disse smaksperlene er et resultat av høy kvalitet og lokale ingredienser, og ikke minst av lidenskapen og ekspertisen til Ebbas Matgleder», sa Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat.

 

Litt fra fagjuryens vurdering

Skogens Dronning syltetøy kombinerer nordiske bær som bringebær, blåbær, tyttebær og krekling, og imponerer med sin tykke konsistens, mørke farge og glans. Det er ikke bare en fryd for øyet, men også en eksplosjon av smak som perfekt fanger essensen av skogen.

Jordbærsaus fra Ringsaker fremstår med en blendende farge og en frisk aroma. Med en råsaftandel på 65% sørger denne dessertsausen for en autentisk jordbærsmak som komplementerer enhver dessert med sin fyldige og rike konsistens.

Solbærsirup fra solbær hentet fra Grue Finnskog tilbyr en dyp, rik farge og en luksuriøs duft. Denne sirupen er ikke bare en fryd for ganen, men også en naturlig søtning som kan løfte enhver rett eller drikke.

Villbringebærsaus fanger smaken av villbringebær med en strålende rødfarge og en frisk, inviterende lukt. Den delikate sødmen og den smidige konsistensen gjør denne sausen til en perfekt avslutning på ethvert måltid.

Om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Merket skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken. Spesialitet forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye