37 jerver avlivet i ekstraordinære uttak
Statens naturoppsyn har i sesongen 2023/2024 felt 37 jerver etter fellingsvedtak fra Miljødirektoratet.

– Jerven er det rovdyret som tar flest beitedyr i Norge, og kan enkelte steder gjøre betydelig skade. For å hindre slik skade har det som tidligere år vært nødvendig å gjennomføre en del uttak i statlig regi, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Jervebestanden har ligget noe over bestandsmålet Stortinget har vedtatt på 39 årlige ungekull totalt de siste årene.
Lisensfelling er hovedvirkemiddelet for å regulere jervebestanden i Norge. Kvotene fastsettes for hver rovviltregion og lokale lisensjegere kan delta og bidra til at bestanden reduseres ned mot Stortingets nasjonale bestandsmål.
I de tilfeller lisensfelling ikke er tilstrekkelig for å redusere faren for tap av husdyr er det aktuelt å gjennomføre ekstraordinære uttak.
– Uttakene er i hovedsak gjennomført utenfor forvaltningsområdene som de regionale rovviltnemndene har satt av til jerv. Vi har prioritert områder med stor skadeproblematikk både i forhold til sau og kalvingsområder for tamrein, sier Hambro
Det er Miljødirektoratet som beslutter slike uttak, og Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn som gjennomfører oppdragene i felt.
9 hiuttak
Siden november har Statens naturoppsyn felt 21 voksne jerver og 16 valper. Det er gjennomført 9 uttak av ungekull i jervehi. Mordyr ble felt i fire tilfeller ved uttak av ungekull.
Noen beslutninger resulterte ikke i uttak, som regel på grunn av vanskelige vær- og føreforhold.
På Miljødirektoratets side om jerv finner du oversikt over alle beslutninger og fellinger: Jerv i Norge - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
I lisensfellingsperioden fra 20. august i fjor til 15. februar i år ble det felt 54 jerver av lisensjegere.
De foreløpige resultatene av årets registrering av ynglekull kan følges på hitelleren til Rovdata: Rovdata - Hiregistrering av jerv 2024
Bestandsstatus avgjøres i oktober
Så langt i år er det registrert 46 ynglekull i landet, hvorav 9 er tatt ut av SNO. I tillegg er minst tre av kullene registrert ved funn av døde valper.
– Nye kull vil erfaringsvis bli påvist utover sommeren gjennom kontroll av usikre yngleplasser på barmark, så det er for tidlig å si sikkert hvordan vi ligger an opp mot Stortingets bestandsmål på 39 årlige jervekull. Endelig svar får vi når Rovdata kommer med rapport i høst, sier Hambro.
Rovdata er ansvarlig for overvåkingsprogrammet for rovvilt, og for jerv kommer endelig rapport om årets yngleresultat 1. oktober.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Nytt kart: Har du truede arter i nabolaget?24.6.2025 09:45:34 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets nye kart viser hvor i Norge vi forventer å finne flest truede arter, såkalte «hotspots» for truede arter.
Nytt kart: Har du trua artar i nabolaget?24.6.2025 09:45:34 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets nye kart viser kvar i Noreg vi ventar å finne flest trua artar, såkalla «hotspottar» for trua artar.
Disse kommunene tar grep for naturmangfoldet23.6.2025 08:05:18 CEST | Pressemelding
44 % av kommunene i Norge har en plan for å ta vare på naturmangfoldet – enten under arbeid eller ferdigstilt. Se kart over hvilke her.
Desse kommunane tek grep for naturmangfaldet23.6.2025 08:05:18 CEST | Pressemelding
44 % av kommunane i Noreg har ein plan for å ta vare på naturmangfaldet – anten under arbeid eller ferdigstilt. Sjå kartet her.
Første pukkellaks har gått i fella21.6.2025 11:20:41 CEST | Pressemelding
Den første pukkellaksen fanget i felle ble tatt i Munkelva i Finnmark natt til lørdag. De første fellene kom på plass før helga.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom