Ikke døm eplene etter utseendet!
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Hva er det unge liker, og hvorfor? Det var dét spørsmålet forskerne på Nofima og Njøs frukt- og bærsenter stilte. – De utenlandske eplene er et dilemma. Når de unge bare så på bilder av eplene, vant de utenlandske på både utseende og farge. Men på smak havnet importeplene på en klar sisteplass, fastslår Mads Erling Pedersen hos Nofima.
Saftig og syrlig
Pedersen og Njøs har fått 590 skoleelever og studenter til å gi karakter til fem forskjellige norske eplesorter og én utenlandsk. – Det de liker best, er et eple som ikke er for surt, for søtt eller for sprøtt, men heller ikke melent. Et gjennomsnittseple som samtidig er saftig og syrlig, forteller Pedersen.
Det er et ønske om å få opp epleinntaket til unge, som ligger bak prosjektet – og ikke minst et håp om å øke salget av norske eplesorter. I butikkene er det nemlig mye pent og mye utenlandsk.
– Vi har testet fem eplesorter som er dyrket i Norge. Graminor har utviklet noen av dem i Norge. Andre er utviklet i utlandet, men dyrkes hos oss. I tillegg har vi testet importerte Royal Gala, som er et av de vanligste og mest solgte eplene i Norge, sier Pedersen.
Enige med smaksproffene
Skoleelever og studenter har blindtestet alle de seks eplesortene. Det vil si at de ikke har visst hvilke epler de har smakt på. Så har de fått spørsmål om hvor godt de likte dem, hvordan de ville beskrive dem og om de ville kjøpt akkurat dette eplet i butikken.
I tillegg har de profesjonelle smakerne i Nofimas sensoriske panel beskrevet eplene. Njøs frukt- og bærsenter har testet slike ting som sprøhet, sukker og syre med instrumentene sine. Det viser seg at det som skoleelevene og studentene opplever, stemmer veldig godt overens med det som de profesjonelle smakerne og de tekniske testene viser.
Nå kan sprøhet måles
Den kunnskapen er nyttig når Njøs skal utvikle nye eplesorter. Det er viktig at eplene er sprø, selv om det ikke er det aller sprøeste eplet som kommer best ut i smakstestene. Nå kan sprøheten måles med instrumenter underveis. Slike målinger kan gi en god indikasjon på hvordan et eple oppleves.
– Vi har også spurt hvor ofte du spiser epler. De som spiser oftest, er de som går på ungdomsskolen. Så synker det drastisk på videregående. Det går opp igjen ved høyere studier, men ikke helt opp på ungdomsskolenivå, forteller Mads Erling Pedersen.
Nye Lady Oy
Den klare vinneren i testen, den får du neppe tak i butikkene riktig ennå. Lady Oy er en helt ny sort som Graminor har utviklet på Njøs. Pedersen sammenligner dem med Pink Lady. De røde eplene ligger høyt oppe på listen over utseende og farge, men først og fremst smaker de klart bedre enn de andre sortene.
De andre sortene, er nyutviklede Fonn og Halo, i tillegg til bedre kjente Rød Aroma og Rubinstep. Og dessuten, altså, importerte Royal Gala.
Nå er spørsmålet om det er mulig å få dem som skal kjøpe epler, til å være bevisste på hva de egentlig vil ha. – Hvis vi ønsker å få opp salget av norske epler, samtidig som Royal Gala ser mer fristende ut – hvor mange ungdommer og voksne er det som ser under eplet og ser at det er norsk og smaker godt? spør Mads Erling Pedersen.
Fakta om forskningen
Denne undersøkelsen var en del av prosjektet «Forbrukerpreferanse for norske sorter av eple» finansiert av Regionalt forskningsfond Vestland. Prosjektet varte fra mars 2023 til februar 2024 og var et samarbeid mellom Nofima og Njøs frukt og bærsenter.
Du kan lese mer om forskningen i artikkelen Forbrukerpreferanse for norske sorter av eple i Norsk Frukt og Bær, 2/2024
Nøkkelord
Kontakter
Wenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ny nettside samler matfaglig kompetanse for lokalmatprodusenter15.10.2024 12:59:19 CEST | Pressemelding
Kompetansenettverk lokalmat lanserer nå en ny felles nettside som skal gjøre det enklere for lokalmatprodusenter å finne relevant kunnskap og kurstilbud. Den nye nettsiden samler ressurser og informasjon fra alle de regionale kompetansenettverkene på ett sted.
Deep-sea mesopelagic fish offer health benefits2.10.2024 08:00:00 CEST | Press release
Researchers at Nofima, in collaboration with other European research institutions in Irland and Spain, have made new discoveries in the exploration of deep-sea fish. The study was recently published in a renowned scientific journal.
Dypvannsfisk har helsebringende effekter2.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nye forskningsfunn viser at arter av dypvannsfisk som laksesild og lysprikkfisk, kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser. Disse lite utnyttede, lavtrofiske fiskeartene kan inneholde unike stoffer som kan være bra for helsen vår.
Søndag er den internasjonale dagen mot matsvinn27.9.2024 15:19:38 CEST | Pressemelding
29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Denne dagen rettes søkelyset mot matsvinn, og understreker behovet for at vi alle bidrar til å redusere det. Her er noen gode tips for å unngå å kaste mat.
Conference: What is required for successful smolt production in the future?16.9.2024 13:59:04 CEST | Press release
Good smolt is the key to successful salmon farming. Should it grow big on land to perform better in the sea? At the conference "The future of smolt production" on 16-17 October in Norway, you are invited to a thorough review of the latest knowledge in the field.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom