Frykter husholdningenes pressede økonomi tvinger frem ukloke feriepengevalg
Sommerferien nærmer seg, og det betyr at nordmenns utbetaling av feriepenger er rett rundt hjørnet. For mange er det en mulighet til å skape et økonomisk løft og bedre oversikt over privatøkonomien. Nå mener inkassoselskapet Fair Collection at det er enda viktigere enn før å bruke feriepengene fornuftig.

- Økte levekostnader og vedvarende høye renter presser privatøkonomien til nordmenn. Nå er det viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til hvordan feriepengene brukes. Husholdningene bør vurdere om feriepengene er bedre investert andre steder enn i Syden, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection.
Større behov for å disponere midlene
Tall fra Gjeldsregisteret viser at forbruksgjelden har steget kraftig de siste månedene, og nordmenn har i dag 163,1 milliarder kroner i forbruksgjeld, 5,91 prosent mer enn i fjor. Fair Collection er bekymret for uklok feriepengebruk, kan medføre en bølge av mislighold utover høsten.
- Tradisjonelt har forbrukerne vært flinke til å bruke feriepenge-utbetalingen til å nedbetale dyre forbrukslån og kredittkortgjeld. Nordmenn har blitt mer mottakelige for å finansiere forbruket med gjeld. Nå frykter vi dyrtiden og kraftig prisvekst gjør at flere velger å utsette betalingsforpliktelsene for å feriere over evne. Det kan få uønskede konsekvenser til høsten, sier Aandalen.
For de fleste lønnsmottakere betyr feriepenge-utbetaling en vesentlig høyere utbetaling enn ved lønning. Årsaken er at det vanligvis ikke trekkes skatt på feriepengene. I stedet fordeles skatten over de andre månedene i løpet av året. Man betaler heller noe mer skatt hver måned resten av året.
Svak kronekurs kan gjøre brutalt innhugg i feriebudsjettet
Den norske kronen har svekket seg betydelig de siste årene. Sammenliknet med sommeren for tre år siden har kroneprisen blitt 27 prosent dyrere, mot dollaren. Det betyr høyere utgifter for de som velger reisedestinasjoner i utlandet.
- Den svake kronekursen gjør utenlandsferie til en kostbar affære. Norske husholdninger får mindre igjen for pengene på utenlandstur. Euroen og dollaren er svært kostbar om dagen. Den nye valutavirkeligheten må legges inn i ferieplanleggingen, sier Aandalen.
I skrivende stund koster en amerikansk dollar 10,49 kroner, mens man må ut med hele 11,39 kroner, for en euro.
Råd til klok feriepengebruk
For å hjelpe nordmenn med å ta smarte økonomiske valg, deler Fair Collection tre råd for hvordan feriepengene kan brukes på en fornuftig måte:
- Nedbetal dyr gjeld: Start med å betale ned gjeld med høy rente, som kredittkortgjeld og dyre forbrukslån. Dette vil redusere de månedlige utgiftene og bedre den økonomiske situasjonen på sikt.
- Bygg en buffer: Sett av en del av feriepengene til en buffer for uforutsette utgifter. Dette gir økonomisk trygghet og gjør det enklere å håndtere uventede kostnader som kan dukke opp i fremtiden.
- Lag et budsjett: Planlegg ferien med et realistisk budsjett. Ved å ha en klar oversikt over forbruket, kan man unngå overforbruk og heller prioritere langsiktige økonomiske mål.
Nøkkelord
Kontakter
Christian AandalenAdministrerende direktørFair Group
ca@fair.noOm Fair Group
Fair Group ble grunnlagt i 2018 og tilbyr fakturerings- og innfordringstjenester. Konsernets distribusjonsdel, Fair Distribution, sender ut over 36 millioner klimakompenserte fakturaer årlig og fokuserer på høy digitalisering for raskere betaling og lavere klimaavtrykk. Inkassoselskapet Fair Collection er Norges raskest voksende, håndterer mer enn en million saker årlig, og tilbyr bærekraftige løsninger som har spart forbrukerne for over 10 millioner i gebyrer og salærer i 2023.

Følg pressemeldinger fra Fair Group
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fair Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fair Group
Tøffere tider for varehandelen: 52 prosent konkursoppgang i mars1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I mars gikk 347 bedrifter konkurs, en økning på 27 prosent fra tilsvarende måned i fjor, da 274 bedrifter gikk konkurs. Spesielt utsatt er varehandelen, som skiller seg negativt ut i mars med 44 konkurser, 52 prosent mer enn mars i fjor. I løpet av første kvartal har totalt 1038 bedrifter gått konkurs. Til sammen sto disse bedriftene for en omsetning på 7,4 milliarder kroner.
Konkurspause i februar – forventer kraftig økning i mars1.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
I februar gikk 332 bedrifter konkurs, en nedgang på 8 prosent sammenlignet med samme periode i 2024. Selv om februar viser en liten nedgang i konkursomfanget, fortsetter serveringsbransjen som en av de mest utsatte næringene. Fair Collection frykter at konkursnedgangen kan være kortvarig og forventer høye konkurstall i mars.
Bitter start på året for serveringsbransjen: 44 prosent flere konkurser1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
I januar gikk 359 bedrifter konkurs. Det er en oppgang på 3 prosent sammenliknet med januar i fjor. Serveringsbransjen utpeker seg med en blytung start på året – hele 46 restauranter og serveringssteder gikk konkurs i årets første måned. Det er 44 prosent flere enn januar i fjor. Dersom dette setter standarden for 2025 ligger man til å få et konkursomfang på over 4000 konkurser.
Fair tar nye løft – styrker laget med inkassotopper fra konkurrent9.1.2025 08:58:51 CET | Pressemelding
Fair Group ansetter to inkassotopper fra Europas største inkassokonsern, Intrum. Stig Storm-Hansen går inn i rollen som Chief Financial Officer, mens Espen Birketveit blir kommersiell direktør. Rekrutteringene skal bidra til å drive Fairs videre vekst i Norge og Norden.
Konkursåret 2024: Høyeste konkursomfanget på fem år - nærmere 4000 gikk over ende i løpet av året31.12.2024 13:51:08 CET | Pressemelding
I årets siste måned gikk 328 bedrifter konkurs. Det er en økning på syv prosent mot desember i fjor, viser tall fra Fair Group. I 2024 gikk totalt 3954 bedrifter konkurs, en konkursvekst på rundt fem prosent og det høyeste konkursomfanget på fem år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom