Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Om sommeren ser vi stadig mer lurv, en uformelig masse av trådformede alger, som kan ødelegge både bade- og fiskeopplevelser. Selv om mange har sett lurven, er det få som vet hva det egentlig er og hvor stor trussel det utgjør for livet langs kysten.
Hva er lurv?
Lurv er en masse av fintrådige alger, som ofte indikerer en ubalanse i det marine økosystemet. Denne algemassen kan være fastsittende eller løstliggende, og viser seg i høy tetthet som en indikator på dårlig miljøtilstand.
Kveler livsgrunnlaget for marine organismer
– Lurven er en opportunistisk kjeltringsbande, og den største bekymringen er dens evne til å spre seg raskt og effektivt kvele livsgrunnlaget for en rekke marine organismer. Den kan ta over leveområder som tang- og tareskoger, samt ålegrasenger, som er hjem til millioner av liv, sier Rinde.
Internasjonal bekymring
I Sverige har lurven bidratt til en betydelig reduksjon av ålegrasengene langs Skagerrakkysten, på omtrent 60 prosent. Også i Norge ser vi en økning i forekomsten av lurv, noe som gjør det viktig å identifisere situasjonen langs hele Norskekysten.
Bidrar til bedre identifisering av fienden
Den nye rapporten gir en oversikt over de vanligste artene som danner lurv, og fungerer som et nyttig verktøy for kartlegging av marine naturtyper.
– Ved å kunne identifisere fienden, vil vi være bedre i stand til å finne løsninger som sikrer et rikt og levende hav for fremtidige generasjoner, sier Eli Rinde.
Faktaboks: Hva er lurv?
|
Nøkkelord
Kontakter
Eli RindeSeniorforsker, Marinbiologi, Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:+47 901 24 941Tel:+47 901 24 941eli.rinde@niva.noSindre HauganSenior kommunikasjonsrådgiver, Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:97634413Sindre.Haugan@niva.noBilder
Lenker
Om oss
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
Finner miljøskadelige kjemikalier fra bildekk i Oslos vannmiljøer18.12.2023 06:15:00 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at en rekke miljøskadelige kjemikalier finnes igjen i naturen langs høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner i Oslo. Forskere peker på bildekk som kilden.
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet18.8.2023 11:07:57 CEST | Pressemelding
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Bidra til å redusere helserisiko fra algeoppblomstringer denne sommeren29.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med appen Bloomin’ Algae oppfordres innbyggere over hele Norge til å rapportere oppblomstringer av cyanobakterier (blågrønnalger) til Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA). Oppblomstringene kan utgjøre stor helserisiko for mennesker så vel som hunder, storfe, fugl og fisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom