Fisk drepes i vannkraftverk – hva gjør regjeringen?

Del

Færre enn ett av tre kraftverk har utstyr som hindrer skade på fisk (27,7 prosent) og kun 6,5 prosent har vedtak om å montere slikt utstyr. Det viser en undersøkelse som magasinet Natur & miljø har utført. Nå må regjeringen svare i Stortinget.

Laks drept i turbinen til et norsk vannkraftverk.
Laks drept i turbinen til et norsk vannkraftverk. Foto: Frode Kroglund

- Hvilke nye tiltak vil regjeringen iverksette for å sikre at vandrende fisk kommer uskadd forbi turbinene i norske vannkraftverk?

Det spørsmålet må olje- og energiminister Terje Aasland svare på i Stortinget i dag, da Miljøpartiet de Grønne tar opp saken i spørretimen.

Natur & miljø har spurt vannkraftverk i Norge om fisk blir skadet i deres anlegg, hva de gjør for å hindre det og hvorfor de ikke har montert utstyr som kan hindre skade. «Undersøkelsen viser at det bare er noen få kraftverk som har tatt oppgaven om å sikre fisken trygg passasje så alvorlig at de har gjort tiltakene som er nødvendige», konkluderer Natur & miljø.

Resultater fra Fiskevandringsundersøkelsen 2024

▪ Færre enn ett av tre kraftverk har utstyr som hindrer skade på fisk (27,7 prosent)

▪ Kun 6,5 prosent har vedtak om å montere slikt utstyr

▪ Bare 16 prosent har undersøkt om fisk blir skadet i sine anlegg

– Det er urovekkende at mange vannkraftverk mangler trygge løsninger for at fisken skal kunne svømme uskadd forbi, og de færreste kraftverkseierne har gjort undersøkelser for å se om deres kraftverk skader fisk. Jeg tror det er store mørketall som ikke er avdekket i denne undersøkelsen, sier Rebecca Biong, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet forventer at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil komme på banen og ta et overordnet ansvar for å sikre fisken trygg vandring i norske vassdrag.

– NVE har det overordna ansvaret her, men det virker som de har tatt på seg skylappene og en «det man ikke vet, har man ikke vondt av»-holdning. De burde pålegge kraftverkseierne å undersøke om fisk skades i deres kraftverk, og kreve tiltak, sier Biong.

Former informasjon

Rebecca Biong

Fagrådgiver i Naturvernforbundet

942 67 965 / rb@naturvernforbundet.no

Fiskevandringsundersøkelsen 2024

Kjenner dere til/har dere fått tilbakemeldinger om at fisk skades under vandring i deres kraftverk?

Svar

Antall

Prosent

Ja

36

15,6

Nei

183

79,2

Vet ikke

12

5,2

Er det montert installasjoner/utstyr for å sikre at ål og annen vandrende fisk kommer uskadet forbi deres vannkraftverk?

Svar

Antall

Prosent

Ja

64

27,7

Nei

148

64,1

Vet ikke

0

0,0

Ubesvart/uaktuelt

19

7,6

Har dere gjort vedtak om å montere installasjoner/utstyr for å sikre at ål og annen fisk kommer uskadet forbi deres vannkraftverk?

Svar

Antall

Prosent

Ja

15

6,5

Nei

176

76,2

Vet ikke

3

1,3

Ubesvart/uaktuelt

37

16,0

Av 760 kraftverk oppga 231 kraftverkseiere at de har forekomst av vandrende fisk knyttet til sine kraftverk. Blant de 231 har 20% laks, 17% sjøørret og 11% ål. Kun 15,6 prosent kjenner til at fisk blir skadd i sine kraftverk, og 27,7 har gjort tiltak for å hindre skade på fisken.

Kilde: Fiskevandringsundersøkelsen 2024, Natur & miljø

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye