NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

1 av 3 kommuner har utdaterte arealplaner

Del

– Framtida kan ikke planlegges med gårsdagens planverk, sier kommuneingeniør og visepresident i NITO, Kjetil Lein.

Kjetil Lein, visepresident i NITO
Kjetil Lein, visepresident i NITO NITO/Bjarne Krogstad

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har en av tre norske kommuner arealplaner som er eldre enn ti år. Kommuneplanens arealdel skal være førende for videre utbygging i kommunene. 

NITO mener blant annet at nye krav og dagens klima gjør at kommunene må fornye seg. Lein trekker blant annet fram ekstremværet Hans som eksempel. 

– Mye forandrer seg på ti år. Hvis ikke politikerne tar ansvar vil flere gamle og nye bygg bli ødelagt og havne under vann i årene framover. Uten kunnskap kan fort den lille bekken i hagen ende opp i kjelleren, sier Lein. 

– Har du hatt vann i kjelleren eller vært flomutsatt før, vil det skje igjen. Kommunene har et stort ansvar og må sette ned foten eller ta drastiske grep for å sikre at det er trygt å bygge og bo der de gir grønt lys, sier Lein. 

Visepresidenten i NITO håper nå politikerne og kommunene tar en ordentlig opprydning i gamle planer. 

– Politikerne må ta den ubehagelige diskusjonen om hus og eiendom som er ødelagt av flom og ekstremvær kanskje ikke bør bygges opp igjen. Alle skal selvfølgelig ha rett på erstatning og et trygt sted å bo, men vi må begynne å tenke langsiktig, sier Lein. 

Kontakter

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 108.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye