Dommen har falt: 4 av 10 vil ha dette til jordbær
Varmen kom tidlig i år, og de norske jordbærene har inntatt butikkene tidligere enn ventet. Hva nordmenn nyter bærene sine med varierer, men det finnes én klar folkefavoritt, viser en ny undersøkelse av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Jordbær med fløte
Over dobbelt så mange foretrekker fløte til jordbær, enn iskrem og vaniljesaus. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Hele 39 prosent av respondentene svarer at de foretrekker fløte. Til sammenligning svarer 16 prosent at de foretrekker vaniljesaus, mens 18 prosent foretrekker iskrem til bærene sine. Noen foretrekker også melk, pisket krem, kvarg/rømme, men svært få spiser jordbær uten noe tilbehør.
- At fløte er favoritt på norske jordbær er ingen overraskelse. Søte bær og frisk og fyldig fløte er en uslåelig kombinasjon, og noe av det beste vi kan nyte om sommeren. Norske meieriprodukter er råvarer av høy kvalitet og god smak, derfor egner de fleste meieriprodukter seg godt i kombinasjon med sommerens bær, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i MELK.
Én landsdel skiller seg ut
Det er en tilnærmet lik prosentandel kvinner og menn som svarer at de foretrekker fløte, men menn ligger litt over. Og særlig én landsdel strekker seg mer etter fløtekartongen enn andre, nemlig Nord-Norge.
I den nordlige delen av landet svarer nemlig hele 54 prosent at de vil ha fløte til jordbær. Til sammenligning opplyser 30 prosent i Oslo at fløte er favoritten, her er vaniljesaus nesten likestilt.
Undersøkelsen er gjennomført i uke 22, mai 2024. 1023 intervjuer.


Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder



Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom