Unik sjanse for deg som vil bli sykepleier eller lærer

Del

Karakterkrav har satt en stopper for mange sine drømmer om å bli lærer eller sykepleier. Nå kan du gjøre drømmen virkelig allerede i år.

Tre sykepleierstudenter som øver. Illustrasjonsbilde.
- Dette er en utrolig god nyhet for hele landet, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet. Karoline O. A. Pettersen

Hele landet har et stort behov for flere sykepleiere. Ekstra stort er behovet i våre nordligste fylker.

Samtidig er det mange som ikke har hatt mulighet til å realisere sin store drøm om å bli sykepleier, på grunn av karakterkravene i matte og norsk.

Fjerner karakterkravet i sykepleie

Nå tar Stortinget grep og fjerner de særskilte karakterkravene i norsk og matematikk for sykepleierutdanningen.

– Dette er virkelig en gladsak, først og fremst for alle dem som på grunn av karakterkravene ikke har hatt mulighet til å ta den utdanningen de virkelig brenner for. Men det er også en utrolig god nyhet for hele landet, som så sårt trenger mange flere sykepleiere.

Det sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet.

Stortinget vedtok denne uken at de særskilte karakterkravene skal fjernes fra og med neste år. Samtidig åpner de opp for at institusjonene kan ha lokale opptak allerede i år.

– Dette vil vi følge opp, sier en fornøyd prorektor Gårseth-Nesbakk.

–  Vi er opptatt av å jobbe med å kvalitetssikre læringsprosessene, slik at studentene som går ut oppnår samme kompetanse som før karakterkravene frafalt, sier han.

Åpner opp for lokalt opptak 20. juli

Dette betyr at Nord universitet vil åpne opp for et spesielt opptak i sommer, nærmere bestemt 20. juli. Studieplasser som ikke blir fylt i Samordna opptak, vil bli tildelt i denne ordningen etter førstemann til mølla-prinsippet.

– Karakterkravene har vært et hinder for mange. Nå får mange en unik mulighet til å følge opp sin store drøm om å bli sykepleier, som vi vet mange er ekstremt motiverte for, sier Gøril Ursin, dekan ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.

Nord universitet tilbyr bachelor i sykepleierutdanning ved følgende studiesteder:

  • Bodø
  • Levanger
  • Mo i Rana
  • Namsos
  • Vesterålen

Åpner opp for dispensasjon også i lærerutdanningen

Stortinget åpner samtidig opp for at utdanningsinstitusjonene kan søke om å få dispensasjon fra karakterkrav i lærerutdanningene. Dette har Nord universitet søkt om.

Dersom universitetet får innvilget denne, så vil også lærerutdanningene være åpne for søkning på lokalt opptak 20. juli for dem som ikke oppfyller karakterkravene. Også her gjelder at studieplasser som ikke blir fylt i Samordna opptak, vil bli tildelt i denne ordningen etter førstemann til mølla-prinsippet.

– Lærermangelen i Norge er stor. I tillegg er det i dag mange ukvalifiserte lærere i skolen. Samtidig vet vi at av alle dem som søker på lærerutdanning, er det kun rundt 60 prosent som er kvalifisert. Dersom karakterkravene nå blir fjernet, vil vi kunne få ut mange flere kvalifiserte lærere for våre barn, sier Vegar Sellæg, prodekan for utdanning ved Nord universitet.  

Nord universitet tilbyr grunnskolelærerutdanning ved disse studiestedene: 

  • Bodø
  • Levanger
  • Nesna

Fakta: 
6. juni 2024 besluttet Stortinget å fjerne særskilte karakterkrav fra og med 2025, samtidig som de åpner for overgangsordninger for lokalt opptak allerede i år. Nord åpner sin søknadsordning 20. juli.

Vedtaket innebærer at generell studiekompetanse er nok for å starte på en sykepleierutdanning.

Nærmere informasjon om hvordan du søker, vil du få på nord.no/opptak i god tid før den 20. juli. For å komme inn må du fortsatt ha generell studiekompetanse. 

PS Stortinget åpner opp for at utdanningsinstitusjonene kan søke om å få dispensasjon fra karakterkrav også i lærerutdanningene. Dette har Nord universitet søkt om.

Nøkkelord

Kontakter

Levi Gårseth-NesbakkProrektor for utdanningNord universitet

Er tilgjengelig for ytterligere kommentarer i saken.

Tel:75 51 76 95Tel:971 06 164

Bilder

Tre sykepleierstudenter som øver. Illustrasjonsbilde.
- Dette er en utrolig god nyhet for hele landet, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye