Derfor er årets nykål ekstra søt
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
![Å grille nykålen gir en søt og god smak. Med en god saus løfter du smaken til nye høyder.](/data/images/public/89251/18131925/cfc2392f-c361-40d3-a29a-52df2b69b24e-w_720.jpg)
Smaker sol
Kålbonde Karine Huseby fra Tjølling i Vestfold, forteller om fantastiske vekstforhold for nykål denne sesongen.
– Nykålen, eller sommerkålen som mange kaller den, er spesielt god i år! Den har vokst seg ekstra søt og spenstig på grunn av det gode været vi har hatt denne våren. Fotosyntesen omsetter som kjent solstråler til sukker i plantene. Det er jo nesten så vi kan si at vi spiser solstråler, når vi spiser nykål, sier Huseby.
Det meldes om svært gode forhold i åkrene. Nykålen gror godt og det kommer mye på en gang. Det blir likevel god dekning utover sommeren, forsikrer Huseby, som gleder seg over at stadig flere oppdager hvor fantastisk god og anvendelig denne sommergrønnsaken er.
Anders Hørthe, som er grønnsaksbonde i Sylling forteller om de samme gode forholdene.
– Det er et fantastisk år for nykålen, og det er den beste starten vi har sett på flere år i forhold til kvalitet. Den varme våren har gitt oss masse sol som har ført til utrolig gode vekstforhold. Nå som det har blitt litt kaldere igjen blir modningsfasen enda bedre. Det er virkelig et optimalt klima for kålen og vi kan levere ut unike og flotte varer.
Hørthe melder også om at man nå kan finne nykål i alle butikker over hele landet, så nå er det bare å spise og nyte all den gode nykålen som blir levert fremover.
Nye smaker med nykål
Vi er mange som venter på at den norske nykålen skal komme, og en undersøkelse som nylig ble gjennomført av Respons analyse på vegne av OFG, bekrefter at nordmenn gleder seg til å spise norsk nykål. Og gleden blir større desto eldre en blir. 42 % i aldergruppen 15-34 år sier de gleder seg (i noen eller i svært stor grad) til å spise den norske nykålen som nå er i butikkene. Men de som gleder seg aller mest over norsk sesong og nykål er personer som er 55 år og eldre. Der svarer hele 87 % at de ser frem til å spise den norske nykålen.
– Nykål dampet med litt smør og salt er en klassiker, men nykål kan være så mye mer, sier Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i OFG. Mange unge tenker nok at nykål er litt gammeldags og kjedelig, men nykålen er en viktig del av asiatiske retter som vårruller og stir fry. Derfor fortjener den ha en selvfølgelig plass i rekken av «trendretter» på sosiale medier.
– Jeg tror mange ville fått opp øynene for nykål hvis de visste hvor saftig og crispy den smaker, sier Bredvold. Jeg ble blåst av banen da jeg smakte nykål for første gang, før det trodde jeg at all kål smakte likt. Sleng et stykke nykål på grillen så får den en god og søt umami-smak. Server det med en god dressing eller saus oppå så har du et lite måltid i seg selv.
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder
![Anders Hørthe skryter av årets fantastiske kvalitet på nykål.](/data/images/public/89251/18131925/e958bf7c-a272-4af7-a413-356780f57b66-w_240.png)
![Karine Huseby forteller at kålen er skikkelig søt og god i år.](/data/images/public/89251/18131925/c19e4e92-59b0-4d24-af8c-027460236717-w_240.jpg)
Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges19.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
Tid for Asparges14.5.2024 13:25:15 CEST | Pressemelding
Asparges kalles grønnsakenes konge, og det er ikke så rart. Den korte sesongen gjør at den er ettertraktet og har et litt eksklusivt preg over seg. Da gjelder det å nyte denne gode delikatessen mens man kan.
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom