Informasjonskontoret for farge og interiør

Hjemmesommer? Her er fem ting å gjøre på dager med lite sol

Del

Sommerferien er for mange rett rundt hjørnet, og ikke alle planlegger å reise bort. Her er IFI sine tips til hva du kan og bør gjøre med huset i sommer – og som hele familien kan være med på.

Tre mennesker ser på oppstrøksprøver
MAL: Skal du bytte farge på huset bør du sørge for noen oppstrøksprøver først. Emma Wold/ifi.no

Norge er et land med mye vær, enten det er snø, regn, stiv kuling eller sterk sol. Dette sliter på fasade, vindu, tak og terrasse, og det beste tidspunktet å utføre vedlikehold er de dagene været er kjedelig.

– Kos deg med sol og bad når det er blå himmel og varmt i luften. Dager med overskyet vær eller lett regn, kan du gripe fatt i noen verktøy og gjøre litt forefallende vedlikehold. Huset er tross alt vår viktigste investering, og vedlikehold er god forvaltning av den kapitalen, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – informasjonskontoret for farge og interiør.

Ta hussjekken

Et godt sted å starte er å få oversikt over hva som bør gjøres. IFI anbefaler alle å ta en hussjekk når bygningsmassen smelter frem fra vinterens kalde hånd, og har det gått i glemmeboka så er det smart å starte sommerferien her. Inspiser fasaden, se etter skader og slitasje som må utbedres, og legg en plan.

https://www.ifi.no/na-bor-du-ta-hussjekken1

Vask kledningen

Både maling og beis trenger jevnlig vedlikehold for å holde lengst mulig, og dette vedlikeholdet gjøres ved å fjerne blant annet sot, veistøv, pollen og sur nedbør fra overflaten. Da trenger man vann, riktig såpe og en kost. Å vaske husveggen er en perfekt aktivitet når det regner.

https://www.ifi.no/har-du-aldri-vasket-fasaden-for-her-er-tipsene

Mal eller beis fasaden

Sommer og opphold er riktig tidspunkt å male eller beise fasaden på. Venter du for lenge og begynner å male til høsten kan du få utfordringer med fuktighet og dugg når kulda kommer på kvelden, men også i sola er det noen forholdsregler som må tas. Solblærer oppstår når malingen tørker for fort i overflaten. Du kan lese mer om typiske tabber i denne artikkelen:

https://www.ifi.no/unnga-disse-tabbene-nar-du-maler-huset

Flekkmal ved behov

Har du småskader eller slitasje i kledningen etter for eksempel klatreplanter eller små uhell, har vi en god nyhet. Du trenger ikke male hele huset for å utbedre hakk og sår, så lenge malingsfilmen ellers er i god stand. Puss vekk gråtre, påfør impregneringsolje, grunning og toppstrøk, så er fasaden forseglet og beskyttet mot fuktighet igjen.

https://www.ifi.no/flekkmaling-slik-utbedrer-du-skader-i-fasaden

Skinnende ren terrasse

Ikke noe er mer utsatt for værgudenes vrede enn terrassen. Den tar imot absolutt alt - forurensning, sol, regn, hagl, is og vind og et stadig tråkk. Er du lei skitne føtter etter en dag ute på plattingen, er det på tide å vaske den. Det går raskere enn du tror, og er ikke så vanskelig. Hvis det regner får du også gratis hjelp til å skylle av såpen når du er ferdig, så her er dårlig vær ingen hindring for å holde tempoet oppe.

https://www.ifi.no/slik-vasker-og-renser-du-terrassen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vask av fasade
HUSVASK: Huset skal ikke bare vaskes inni, det skal også vaskes på utsiden en gang i året. Hvis du aldri har gjort det før, loser vi deg stødig igjennom prosessen.
Last ned bilde
Last ned bilde
Endeved på fasade
ENDEVED: Å følge med på hvordan bygningsmassen har tålt vinter og vår er en god rutine å ha for å forebygge dyre skader.
Last ned bilde
Maling av fasade
SÅ GOD SOM NY: Enten fasaden skal beises eller males krever det litt planlegging. Gjør du det nå, blir det mindre stress når været endelig klaffer og du kan ta det første strøket.
Last ned bilde
Flekkmaling av fasade
FLEKK: Har du skader i malingfilmen på fasaden trenger du ikke å male alt, så lenge resten av det ser bra ut. Å flekkmale riktig gjør at fasaden forsegles og beskyttes.
Last ned bilde
Skrubbing av platting
SKRUBB: Terrasser, plattinger og balkonger tar i mot alt av vær og vind, og trenger pleie jevnlig.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye