Den Norske Opera & Ballett

Norges første kvenske danseforestilling til Operaen

Del

Kvensk Danseteater kommer til Operaen under Heddadagene! Koreograf og danser Astrid Serine Hoel står bak Karhutanssi – Bear Dance, hvor tradisjonell dans og musikk møter samtidsdans og streetdance.

Norges første kvenske danseforestilling kommer til Operaen under Heddadagene! Koreograf og danser Astrid Serine Hoel står bak Karhutanssi – Bear Dance, som danses i Prøvesalen 11. og 12. juni. Her fra urpremieren under Festspillene i Nord-Norge. Foto: Steve Nilsen
Norges første kvenske danseforestilling kommer til Operaen under Heddadagene! Koreograf og danser Astrid Serine Hoel står bak Karhutanssi – Bear Dance, som danses i Prøvesalen 11. og 12. juni. Her fra urpremieren under Festspillene i Nord-Norge. Foto: Steve Nilsen

Danser og koreograf Astrid Serine Hoel har forsket på dans og bevegelser fra kvenske miljøer. I den kritikerroste forestillingen Karhutanssi – Bear Dance, produsert av Kvääniteatteri – Kvensk Danseteater, henter Hoel fram en bit av tapt, kvensk kultur for å si noe om hva kvensk dans kan være i dag. 

Karhutanssi er Norges første kvenske danseforestilling, og forhåpentligvis starten på en stor oppblomstring i kvensk dansekunst i årene fremover. Jeg har fått med meg fantastiske dansere og musikere i denne forestillingen, og gleder meg til at vi sammen kan spre den kvenske kraften! sier Astrid Serine Hoel. 

Karhutanssi hadde urpremiere under Festspillene i Nord-Norge i 2023. 11. og 12. juni kommer forestillingen til Operaen som del av programmet under Heddadagene

Den Norske Opera & Ballett har tidligere vist verker av samiske koreografer som Elle Sofe Sara og Simone Grøtte. Med Hoels Karhutanssi tas kvensk dansekunst til Bjørvika. 

– Dette er et viktig signal om at Den Norske Opera & Ballett bidrar i forsoningsarbeidet som nå skjer i etterkant av at Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport ble lagt fram i juni i fjor, mener Hoel. 

Kvensk dans finnes ikke!   

… eller? I flere år har koreograf Astrid Serine Hoel prøvd å besvare dette spørsmålet. Det førte henne helt tilbake til 1600-tallet og til bjørnen, som alltid har stått sentralt i kvensk kultur. Her fant hun Bjørnedansen, eller Karhutanssi, som trolig er den eldste formen for dans på Nordkalotten. 

I mange år opplevde det kvenske folket politisk og strukturell diskriminering. I tillegg har læstadianismen, en streng form for kristendom der dansing blir sett på som syndig, stått sterkt i mange kvenske miljøer. I denne forestillingen danses den kvenske historien fram – i skjæringspunktet mellom tradisjonell dans, samtidsdans og streetdance  

«På sitt beste er denne nyvunne bjørnedansen kraftfull, sterk, søkande og nyskapande, og han er med på å seia noko om kva Noreg er i dag», skrev anmelder Karen Frøsland Nystøyl i NRK etter premieren i 2023. 

På scenen i Operaens prøvesal står de medskapende danserne Andreas Vorkinnslien, Astrid Serine Hoel, Daniel Sarr, Nora Svenning, Sathieshnaa Sivamohan og Sindre Eriksson Vik. Musikerne og komponistene Anne Margaret Nilsen, Tov Ramstad og Trygve Beddari gir lyd til forestillingen, mens koreograf og danser Astrid Serine Hoel også står for scenografi og kostymer. 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Lenker

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye