UiT Norges arktiske universitet

Tromsøs rike samiske historie vises fram i ny utstilling

Del

Fornorskning og grensestenging visket ut nesten alle spor av samiske historie i Tromsø. Gjennom utstillinga Rávndji - den strie straumen viser Norges arktiske universitetsmuseum fram samisk  tilstedeværelse i lokalområdet gjennom flere tusen år.  

Eldre sort-hvitt fotografi av en samisk mor som sitter med et lite barn ved en bekk og øser vann oppi en kaffekjele.
Romssavággi/ Tromsdalen. Fotograf ukjent. KI benyttet på deler av bakgrunnen. UiT Norges arktiske universitet

Tromsø har en rik samisk historie. En harpunspiss funnet i Giæverbukta viser at samer har drevet jakt på sel, småhval og hvalross i nærområdet i mer enn to tusen år tilbake i tid. Overalt på og rundt Tromsøya, på fastlandet, i omkringliggende fjorder og øyer, finner vi spor etter både reindrift og sjøsamisk aktivitet.

– Fortsatt i dag er mange uvitende om den lokale historien, og det er vår oppgave å bøte på denne kunnskapsmangelen, sier Ingrid Sommerseth, som er arkeolog og kurator for utstillinga. 

 Rávdnji – den strie straumen inneholder fortellinger om sjøsamisk kultur, kulturelle bånd mellom kyst og innland, kulturminner, levd liv, hverdagssysler og det gode naboskapet/verdde. Den inngår i den eksisterende utstillingen Samekulturen, som åpnet allerede i 1973.  

– Lenge var Samekulturen den eneste permanente utstillingen om samisk historie i Norge, og det var derfor naturlig at fortellingene som ble formidlet var mer generelle. I dag har vi fått flere samiske museer som viser fram sin lokale samiske historie, men ingen tar utgangspunkt i Tromsø, sier Trude Fonneland professor i kulturvitenskap og kurator for utstillingen.  

Vitnesbyrd om historisk urett 

I utstillingen er det særlig viet plass til historier fra Rávdnjevággi/Finnheia og Romssavággi/Tromsdalen, begge er steder hvor grensestenging og tvangsforflytting av samer fikk store konsekvenser: 

– Tvangsforflytting av samer fra Tromsø bærer vitne om en historisk urett, som strekker seg helt fram til i dag. Både reinbeiteområdene og kulturminnene er fortsatt truet som følge av vindkraftverk og utbygging i friluftsområder, sier Fonneland.  

– Det trengs mer forskning på den lokale samiske historien. Gjennom utstillingen håper vi å skape en interesse for den samiske historien i Tromsøområdet og åpne opp for mer kunnskap. Særlig håper vi å inspirere unge til å bli nysgjerrige på lokal samisk kultur, avslutter hun.   

Utstillinga åpner 13. juni klokken 19.00 ved Norges arktiske universitetsmuseum 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portrettbilde av to kvinner i forkant av et grøntområde med tursti.
Vil bøte på manglende kunnskap om lokal samisk historie: Forsker og arkeolog Ingrid Sommerseth og professor i kulturvitenskap Trude Fonneland. Både Sommerseth og Fonneland jobber ved Norges arktiske universitetsmuseum.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye