UiT Norges arktiske universitet

Bidrar til et bærekraftig alpin-VM

Del

UiT blir en viktig aktør for alpin-VM som er tildelt Narvik i 2029, blant annet gjennom forskning for å finne bærekraftige løsninger for skiverdenen.

Narvik blir vertsby for alpin-VM i 2029.
Narvik blir vertsby for alpin-VM i 2029. Jan-Arne Pettersen/UiT

I dag kom den gledelige nyheten om at Narvik blir arena for alpin-VM i 2029. Det er viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, veldig glad for.  

– Vi ønsker å gratulere alle som står bak søknaden om alpin-VM i Narvik 2029 med at Narvik nå får muligheten til å være vertsby for dette store, internasjonale idrettsarrangementet. Vi gleder oss til å bidra med relevant forskning og til å være en støtte for arrangørene også på andre måter, sier Gürgens Gjærum.  

Hun trekker fram at UiT sin campus i Narvik ligger rett ved alpinbakken og dermed er i sentrum for begivenhetene.  

– Enorme verdiskapinger for Nord-Norge

Også daglig leder i Alpin VM 2029 AS, Erik Plener, er veldig glad for nyheten som kom i dag.  

– For Narvik er dette et bytransformasjonsprosjekt, men det vil gi enorme verdiskapinger også for resten av Nord-Norge, sier Plener.  

Samarbeidet mellom UiT Norges arktiske universitet og Alpin VM 2029 startet allerede i 2021, da Narvik hadde søkt om å få alpin-VM i 2027. Plener forteller at selskapet hans sammen med UiT har identifisert en rekke områder innenfor bærekraft som verden har bruk for, og som UiT skal bidra til å utvikle og finne svar på. Noen eksempler på felles kompetansebygging, der UiT kan bidra med forskning, er bærekraftig turisme, snømangel, ising, snøskjerming og bærekraftig teknologi knyttet til blant annet lyssetting av løyper og TV-sendinger.  

– Vi er klare til å gå i gang med prosjektene som skiverdenen og mange andre vil ha bruk for, og vi har fire år på å komme opp med gode svar, sier Plener.  

Verdens øyne rettes mot universitetsbyen Narvik

UiT bidrar også med innovasjon knyttet til oppvarming av bygg og stiller med lokaler under arrangementet, blant annet til pressesenteret som skal betjene 1000 akkrediterte mediefolk. UiT vil dessuten arrangere egne seminarer og ulike events i løpet av verdensmesterskapet. Rikke Gürgens Gjærum håper flere blir oppmerksom på Narvik som universitetsby når verdens øyne rettes mot nord, natur og store idrettsopplevelser i Arktis.  

– At alpin-VM arrangeres i Narvik kan tiltrekke seg mange unge som ønsker å være en del av mesterskapet. Det er viktig for oss å spille på lag med VM og legge til rette for at våre studenter kan bidra i frivillig arbeid. Gjennom det kan de få en annerledes og kanskje enda mer givende studietid enn de ellers ville hatt, sier Gürgens Gjærum. 

Kontakter

Bilder

Byen Narvik med fjell i bakgrunnen
Alpin-VM skal arrangeres i Narvik i 2029.
Last ned bilde
Portrett Erik Plener
Erik Plener er daglig leder i Alpin VM 2029 AS.
Last ned bilde
Portrett Rikke Gürgens Gjærum.
Viserektor Rikke Gürgens Gjærum ved UiT Norges arktiske universitet.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye