If

Nordmenn åpne for forsikringssvindel

Del

En ny undersøkelse viser at kun halvparten av oss tar helt avstand fra å "plusse på" forsikringskrav etter skade eller ulykke på reise. De unge er verstinger, og konsekvensene kan bli store, advarer If Europeiske Reiseforsikring.

Bilde av vennegjeng på roadtrip i solnedgang.
3 av 10 studenter synes det er helt innafor å legge på litt ekstra på kravet til forsikringsselskapet. Det straffer seg. Dean Drobot / Shutterstock / NTB

Kun 5 av 10 nordmenn mener at det er helt uakseptabelt å «plusse på» erstatningskravet etter en skade eller ulykke på reise, og slik kreve større erstatning fra forsikringsselskapet enn du har krav på. 1 av 10 mener at det er ganske akseptabelt.

Det viser en ny undersøkelse blant over 1 000 respondenter, gjennomført av YouGov på vegne av forsikringsselskapet If.

Studenter er verstinger

Av de unge under 30 år er det 3 av 10 som mener denne formen for forsikringssvindel er helt uakseptabel. Blant studentene er det kun 2 av 10 som mener det samme, samtidig som hele 30 prosent synes at det er ganske akseptabelt å legge til litt ekstra på kravet til forsikringsselskapet.

– Vi har stilt spørsmålet jevnlig siden 2011. Aldri tidligere har så få tatt klar avstand til forsikringssvindel. Dessverre er de unge langt mer åpne for dette enn andre. Vi frykter at de ikke forstår konsekvensene, sier kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i If Europeiske Reiseforsikring.

«Bagatell» med store konsekvenser

Forsikringsselskapet er bekymret for at folk bagatelliserer forsikringssvindel, og naive for hvilke konsekvenser det kan få når de blir tatt.

– En ting er at du taper hele erstatningskravet, ikke bare den delen av erstatningen du har overdrevet. I tillegg blir du sagt opp som kunde, risikerer å bli politianmeldt – og få alt fra bøter til strenge ubetingede fengselsstraffer. Å bli straffedømt for økonomisk kriminalitet, kan gi deg begrensninger både for enkelte yrkesretninger og for å reise, advarer kommunikasjonssjefen.

Apple-produkter og luksusmerker

Den vanligste forsikringssvindelen er å melde forsikringstilfeller som ikke har skjedd, eller å overdrive hvor mye som var i stjålne vesker eller kofferter.

– Disse sakene inkluderer ofte Apple-produkter som iPhone, iPad og AirPods, solbriller, vesker, jakker og andre klær fra luksusmerker. Det er heller ikke uvanlig at krav «overdrives» med flere dyre gjenstander som ikke er stjålet, og som dokumenteres ved hjelp av kvitteringer fra familie og venner. Det er trist at flere på den måten bidrar til svindel, sier Ellen Paulsen, og fortsetter:

– Vi må heller ikke glemme ferieturistene som ønsker å forlenge ferien, og melder seg syke og ute av stand til å fly mot slutten av ferien eller skaffer falsk dokumentasjon på sykdom i ferien. Det er dessverre også en del av dem, sier hun.

Stjeler fra fellesskapet

Forsikringsselskapene avdekker stadig mer svindel, både ved hjelp av selskapenes rådgivere og utredere, et nettverk av samarbeidspartnere i utlandet, og ny teknologi. If viser til en utvikling der stadig flere forsøker seg på bedrageri, og stadig flere blir tatt. Særlig unge i starten av voksenlivet prøver seg, ofte for småbeløp.

– Det er trist å se hvor kreative folk er, for å få erstatning de ikke har krav på. Det virker som de tror at forsikringsselskapene sitter på en utømmelig pengesekk som disse erstatningene utbetales fra. Men i praksis handler dette om å stjele fra fellesskapet, og bidra til høyere forsikringspremier for alle de andre, ærlige kundene, sier kommunikasjonssjefen i If Europeiske Reiseforsikring.

Lurer seg selv

Forsikringsselskapet er urolige for at unge og lavtlønnede synes svindel er mer akseptabelt enn andre grupper, spesielt nå i krevende økonomiske tider med høy rente og inflasjon.

– Mange rasjonaliserer og tenker at de har betalt forsikring i mange år uten å bruke den, og derfor har gjort seg fortjent til litt ekstra. Men vi har ikke en egen konto for hver enkelt. I praksis er det ikke forsikringsselskapet de lurer, men sin egen familie og sine egne venner – som ender opp med høyere forsikringspremier, sier Paulsen, og fortsetter:

– Husk reiseforsikringen i ferien – vi hjelper deg hvis noe skulle skje! Men ikke krev mer enn du har krav på. Du lurer ikke oss, men deg selv og de ærlige kundene.

En oversikt fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen i 2023 avslo 1 213 skadeforsikringssaker, en økning på 6 prosent fra året før. Den totale verdien var på 146 millioner kroner. Gjennomsnittlig erstatningsbeløp for privat skadeforsikring var på 132 000 kroner, men det var stor spredning i beløpene som ble avdekket.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilde av vennegjeng på roadtrip i solnedgang.
3 av 10 studenter synes det er helt innafor å legge på litt ekstra på kravet til forsikringsselskapet. Det straffer seg.
Last ned bilde
Portrett av Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef i If
Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef i If Europeiske Reiseforsikring, frykter at unge tar lett på forsikringssvindel - uten å forstå konsekvensene.
Last ned bilde

Lenker

Om If

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye