Den Norske Opera & Ballett

Legendariske Mats Ek til Operaen med ny ballettforestilling

Del

Mesterkoreografen Mats Ek er tilbake hos Nasjonalballetten! Når teppet går opp på Hovedscenen 6. juni, venter norgespremieren på verket En slags ... og et gjensyn med Hun var svart.

Mats Eks fargesprakende ballett En slags ... får sin norgespremiere når Nasjonalballetten tar den til Operaens hovedscene 6. til 21. juni, i en helaften hvor også Eks Hun var svart står på programmet. Her er Julie Petanova og Simon Regourd i førstnevnte ballett. Foto: Erik Berg
Mats Eks fargesprakende ballett En slags ... får sin norgespremiere når Nasjonalballetten tar den til Operaens hovedscene 6. til 21. juni, i en helaften hvor også Eks Hun var svart står på programmet. Her er Julie Petanova og Simon Regourd i førstnevnte ballett. Foto: Erik Berg

Svenske Mats Ek (79) omtales som en av verdens største nålevende koreografer. Nå er han på plass i Bjørvika: Nasjonalballettens neste helaftens forestilling byr på to av koreograflegendens verker, blant dem en norgespremiere. 

– Dette er en stor begivenhet. Vi føler oss spesielt utvalgte når Mats Ek er tilbake hos Nasjonalballetten, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. – Dette er en knyttneve av en forestilling som byr på noe av det mest kraftfulle og eksplosive, både av musikk og bevegelse.

Mats Ek har framfor noen annen satt Norden på det internasjonale dansekartet. Siden 1970-tallet, da han koreograferte og etter hvert ble kunstnerisk leder for den berømte Cullbergbaletten, har han skapt et helt eget dansespråk. Eks uttrykk er unikt nordisk og samtidig helt universelt, og har blitt omfavnet over hele verden.  

– Formspråket til Ek snakker så tydelig til oss. Storverket En slags ... er en voldsom komposisjon med et stort lag av dansere og orkester, forteller ballettsjefen om stykket som får sin norgespremiere. 

«Fortellingens mester» 

Ek kalles ofte «fortellingens mester», med dans preget av humor så vel som følelser. Han har tidligere jobbet med Nasjonalballetten med Tornerose (2001/2003), Bernardas hus (1986) og Soweto (1981), som alle ble kritikerroste publikumsvinnere. Det var etterlengtet da han i sesongen 2021/2022 var tilbake hos Nasjonalballetten for første gang på 20 år, med verkene ... og Brahms og Hun var svart

Ek er selv til stede i Oslo, hvor han jobber med Nasjonalballettens dansere fram mot premieren. Før teppet går opp 6. juni kan publikum se og høre ham i samtale med ballettsjef Ingrid Lorentzen i Operaens foajé. 

Eksplosjoner av følelser og farger 

I denne helaftens Mats Ek-forestillingen får publikum oppleve norgespremieren på det fargerike storverket En slags .... Er det en slags reise eller en drøm? Ek beskriver En slags ... som en kollasj som bygger en historie. 

Dessuten venter et gjensyn med Hun var svart, omtalt som «en formmessig eksplosjon av bevegelser og følelser». Hun var svart viser noen av de komiske og intime, men også mørke situasjonene som kan oppstå i spenningsfeltet mellom det private og det sosiale.  

To knallsterke lag dansere alternerer i forestillingen. På premieren danses Hun var svart av blant andre Whitney Jensen, Erik Murzagaliyev, Anaïs Touret, Simon McNally, Silas Henriksen og Veronika Selivanova. I En slags ... ser vi Yolanda Correa, Mathias Tannæs, Sonia Vinograd, Douwe Dekkers, Ricardo Castellanos, Martin Dauchez og flere av Nasjonalballettens dansere 

Begge ballettene danses til musikk av Henryk Górecki, framført av Operaorkestret under Jonathan Darlingtons ledelse. 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Bilder

Julie Petanova og Douwe Dekkers i Mats Eks ballett En slags ..., som danses for første gang i Norge mellom 6. og 21. juni. Foto: Erik Berg
Julie Petanova og Douwe Dekkers i Mats Eks ballett En slags ..., som danses for første gang i Norge mellom 6. og 21. juni. Foto: Erik Berg
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye