WorldSkills Norway

Emma Straub (20) fra Trondheim skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

Del

Emma Straub (20) er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i helsearbeiderfaget i Yrkes-VM i Lyon, Frankrike 10.-15. september 2024. Til daglig er hun lærling ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Emma tok også bronsemedalje under Yrkes-EM i 2023.

Emma Straub (20) skal konkurrere i helsearbeiderfaget i Yrkes-VM i Lyon Frankrike høsten 2024.
Emma Straub (20) skal konkurrere i helsearbeiderfaget i Yrkes-VM i Lyon Frankrike høsten 2024. WorldSkills Norway

– Hvor jobber du i dag?

– Jeg er andreårslærling i helsearbeiderfaget ved St. Olavs hospital i Trondheim. I løpet av min læretid har jeg vært så heldig å få være på avdeling for geriatri, akuttmottaket og thoraxkirurgisk sengepost. Hele veien har jeg møtt mennesker som inspirerer meg, og veiledere som har støttet meg og gjort meg til en stolt fagarbeider. I jobben som helsefagarbeider jobber du tett med mennesker i sårbare situasjoner, og for meg er det det som gjør jobben min så givende. Det å få se direkte virkning av tiltakene du setter i gang, er helt nydelig. Det er også et yrke med mye takknemlighet, både i deg selv og fra menneskene du møter på i arbeidshverdagen.

– Hva var det som inspirerte deg til å velge ditt yrkesfag?

– Personlig var jeg lei av å sitte på skolebenken uten å føle at jeg fikk noe ut av det jeg lærte. Jeg hadde ikke riktig motivasjon til å fullføre tre år med studiespesialisering for så å starte på videre skolegang på høyskole/universitet. Jeg ville komme i gang med jobb og utdanning i litt større steg. Derfor bestemte jeg meg for å dyrke interessen min for mennesker. Jeg har alltid elsket mennesker, og det å hjelpe de som trenger det mest i samfunnet. Det å hjelpe andre, vise omsorg og se de rundt seg, har jeg fått høre at jeg har gjort fra veldig ung alder. Når jeg var fire år ble jeg storesøster, og dette satte fart på drømmen om å bli jordmor. Jeg ville være med på alle kontroller på helsestasjonen og tok rollen som storesøster veldig seriøst. Kanskje litt for seriøst noen ganger. Siden da har jeg vært innom flere omsorgsyrker, som sykepleier, barnehagelærer, doktor, og helsesøster, men drømmen om å bli jordmor står fortsatt høyt på listen. Derfor føltes det helt riktig å søke helse- og oppvekstfag da vi skulle velge retning på videregående.

– Hvordan føles det å være en del av det norske Yrkeslandslaget 2024?

– Det er så gøy! Nå er jeg på en måte på runde nummer to, men til denne konkurransen er det et helt nytt landslag, der de fleste er helt ukjente for meg. Med erfaringen fra tidligere blir arbeidet med å bli kjent utrolig spennende. Jeg gleder meg til at vi som lag skal reise sammen og representere Norge sammen.

Les mer om Emma Straub på hennes profilside på worldskills.no.

Trening og mentale forberedelser

– Utøvere til det norske Yrkeslandslaget får tildelt personlige trenere som følger opp faglige forberedelser frem mot mesterskapet. I tillegg gjennomføres det 3 samlinger hvor det er fokus på lagbygging, treningsopplegg og samarbeid mellom utøver og ekspert, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– I tillegg har vi et fokus på mental trening, da et Yrkes-VM krever at utøverne er maksimalt fokuserte og klarer å håndtere det presset det er å konkurrere mot verdens beste fagarbeidere og hvor det samtidig skal komme 250.000 besøkende under 4 konkurransedager.

Håper på gode resultater

– Vi oppfordrer alle til å følge med på våre utøvere gjennom hele mesterskapet. Yrkeslandslaget er et viktig symbol på Norges satsing på yrkesfag. Vi ser frem til å se våre beste fagarbeidere konkurrere og håper på gode resultater, sier Valstad.

– Ved å støtte våre utøvere viser vi også støtte til verdien av yrkesutdanning og viktigheten av å ha høyt kvalifiserte fagarbeidere.

===

Fakta om Yrkes-VM 2024:

  • Hvem: Yrkes-VM er verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Emma Straub
Emma Straub
Last ned bilde

Lenker

Kort om WorldSkills Norway

WorldSkills Norway (WSN) er en ideell organisasjon som arbeider for å heve kvaliteten på og interessen for norsk yrkesutdanning. WSN er en viktig bidragsyter i arbeidet med å få flere til å velge yrkesfaglig utdannelse. WSN ble stiftet i 1990 og er en del av WorldSkills International som har over 80 medlemsland. WSN er eneste organisasjon som ivaretar alle yrkesfagene på den internasjonale arena.

Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Å inspirere, motivere og utvikle unge mennesker er kjernen i WorldSkills Norway. WSN utvikler ferdigheter etter internasjonale standarder og bidrar til at norsk fagarbeid har internasjonal klasse. WSN har som mål å  utvikle ferdigheter i den ypperste verdensklasse og oppfylle drømmer og visjoner til de som skal bygge og drifte fremtidens Norge.

Daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway

Følg pressemeldinger fra WorldSkills Norway

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WorldSkills Norway på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WorldSkills Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye