Kavli Norge

En verden av osteelskere ankommer Bergen

Del

100 år etter at en mann reiste ut fra Bergen med en verdensinnovasjon i kofferten kommer en hel verden av forskere og osteentusiaster til Bergen. Det er klart for IDF sitt store oste-symposium. 

Du har sikkert hørt om Ibsen, Nansen og Ole Bull. Men hvem var mannen som reiste til over 80 land med ost i kofferten?  Olav Kavli het han, og i år er det 100 år siden verdensinnovasjonen hans, den aller første holdbare smøreosten, så dagens lys i Bergen. 
 
4.-6.juni kommer en hel verden av innovatører og osteelskere til Bergen i forbindelse med IDF (International Dairy Federation) sitt Cheese Science&Technology Symposium, for å utveksle erfaringer og lære av hverandre. 

En 100 år gammel innovasjon
I år er det 100 år siden O.Kavli sin verdensinnovasjon så dagens lys i 1924, noe som ble starten på Kavlis industrieventyr som fortsatt har sin virksomhet i Bergen.

– Det er ingen hemmelighet at vi synes det er ekstra stas at hele verden kommer til Vestlandets hovedstad Bergen, hvor Olav Kavli startet sin reise og industrieventyr, sier en entusiastisk Annette Waage Jung, som er ansvarlig for innovasjon og produktutvikling i Kavli. 

Hun legger til at Kavli fortsatt er svært opptatt av innovasjon og er selvsagt tilstede sammen med andre osteelskere på IDF Cheese Science & Technology Symposium. 

Fra fattige kår
Historien om Olav Kavli, født Ole, starter i Årø utenfor Molde. Utbrytertrang og eventyrlyst førte gutten fra fattige kår til Bergen for å prøve lykken. Etter mye motgang klarer Olav Kavli å stable en oste-forretning på bena.

Innovasjonslysten er stor og i 1924 ser den aller første holdbare smøreosten dagens lys.  
Det blir starten på Kavli sitt industrieventyr.

 
Vil dele historien 
– Kavli-fabrikken er fortsatt i Bergen og vi jobber hver dag for å være like modige og nyskapende som vår forgjenger. Derfor er det en glede å være tilstede på IDF sitt arrangement hvor vi kan få dele vår historie og lange erfaring og ikke minst, lære av en hel verden av oste-elskere, sier Waage Jung. 
 
 – Det gjør oss enda mer lysten på å fortsette å utvikle oss og innovere!
 
Alt overskudd til gode formål
Olav lærte tidlig av sin far at penger var det ikke noe stas med om man ikke samlet andre verdier. Det var en lærdom han tok med seg og gav videre til sin sønn, Knut.

Gjennom stiftelsen av Kavlifondet sikret Knut Kavli verdier for fremtiden og ikke minst, at alt overskudd, hvert år, skulle deles med glede. Så langt har Kavli-fondet delt ut over 1,3 milliarder til gode formål.

Lokal forankring
Lokal forankring var også viktig for Kavli og er sikret gjennom Kavlifondets statutter. 
 
–Vår ost produseres fortsatt her i Bergen hvor alt startet, i tillegg til ved fabrikker i Sverige og i UK. Gjennom alt overskuddet som er delt ut gjennom årene kan man godt si at denne hundreåringen har satt store spor, forteller Waage Jung om verdensinnovasjonen.

Primula ble den kalt, verdens første holdbare og smørbare ost, som betyr den første vårblomsten.

Med ost i kofferten
Olav Kavli reiste til over 80 land med ost i kofferten. Han førte selv i pennen sine memoarer og den treffende tittelen på biografien hans; «Med ost i kofferten». 

Men det var i Bergen det hele startet. I lys av Olavs verdensinnovasjon, kan er byen et interessant sted, med en rik historie,  [AWJ1] for de som er litt over gjennomsnittet opptatt av ost.
Nå er det en hel verden som tar med seg sin kunnskap om ost og innovasjoner til Bergen. 

 
– Vi gleder oss over både egne og andres nye innovasjoner. Og ikke minst ser vi frem mot å presentere vår rike og stolte historie på IDF symposiet, avslutter Waage Jung.    

Kontakter

Bilder

O. Kavli (øverst til venstre) og familien. Olav var født Ole, og kom fra trange kår. Selvom han gjorde det stort husket han alltid sin fars ord: "Husk Olav, penger er det ikke noe stas med om man ikke samler andre verdier".
O. Kavli (øverst til venstre) og familien. Olav var født Ole, og kom fra trange kår. Selvom han gjorde det stort husket han alltid sin fars ord: "Husk Olav, penger er det ikke noe stas med om man ikke samler andre verdier".
Last ned bilde
Olav Kavli sin sønn, Knut Kavli førte tradisjonen og arven videre. Det var Knut og hans kone Karen, som stiftet Kavlifondet i 1962. Det sikret både verdier for fremtiden, lokal tilstedeværelse i Bergen og at alt overskudd fra Kavli og Q-Meieriene skal gå til gode formål.
Olav Kavli sin sønn, Knut Kavli førte tradisjonen og arven videre. Det var Knut og hans kone Karen, som stiftet Kavlifondet i 1962. Det sikret både verdier for fremtiden, lokal tilstedeværelse i Bergen og at alt overskudd fra Kavli og Q-Meieriene skal gå til gode formål.
Last ned bilde
4.-6. juni kommer en verden av oste-elskere til Bergen for å være med på IDF sitt stor oste-symposium. Kavli, som feirer sin 100 år gamle innovasjon, verdens første holdbare smøreost, er klare for å inviterer til feiring og vise frem sin stolte historie. Her sammen med Ida Berg Hauge (t.h) fra Opplysningskontoret for melk.
4.-6. juni kommer en verden av oste-elskere til Bergen for å være med på IDF sitt stor oste-symposium. Kavli, som feirer sin 100 år gamle innovasjon, verdens første holdbare smøreost, er klare for å inviterer til feiring og vise frem sin stolte historie. Her sammen med Ida Berg Hauge (t.h) fra Opplysningskontoret for melk.
Last ned bilde
Kavli og Martine Andersen, som jobber med produktutvikling i Kavli, er klare for IDF sitt store ostsymposium som kommer til Bergen, 100 år etter Olav Kavli sin verdensinnovasjon så dagens lys. Her presenterer hun en av de siste nyhetene til Kavli, Min Kavlifavoritt, som er utviklet sammen med forbrukere.
Kavli og Martine Andersen, som jobber med produktutvikling i Kavli, er klare for IDF sitt store ostsymposium som kommer til Bergen, 100 år etter Olav Kavli sin verdensinnovasjon så dagens lys. Her presenterer hun en av de siste nyhetene til Kavli, Min Kavlifavoritt, som er utviklet sammen med forbrukere.
Last ned bilde
– Vi gleder oss over både egne og andres nye innovasjoner. Og ikke minst ser vi frem mot å presentere vår rike og stolte historie på IDF symposiet, sier Annette Waage Jung (t.v), Innovasjonsdirektør ved Kavli. Her er hun sammen med Administrerende Direktør, Kristine Aasheim (t.h.) på Q-Meierienes Innovasjonsdag i 2023. Både Kavli og Q-Meieriene er begge  eid av Kavlifondet, og deler alt overskudd til gode formål.
– Vi gleder oss over både egne og andres nye innovasjoner. Og ikke minst ser vi frem mot å presentere vår rike og stolte historie på IDF symposiet, sier Annette Waage Jung (t.v), Innovasjonsdirektør ved Kavli. Her er hun sammen med Administrerende Direktør, Kristine Aasheim (t.h.) på Q-Meierienes Innovasjonsdag i 2023. Både Kavli og Q-Meieriene er begge eid av Kavlifondet, og deler alt overskudd til gode formål.
Last ned bilde

Lenker

Om Kavli

Kavli er et næringsmiddelfirma med en lang og stolt historie! Kavlikonsernet er eid av den veldedige stiftelsen Kavlifondet. Overskuddet vårt går til Kavlifondet, som igjen deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.

Virksomheten i Norge består av O. Kavli i Bergen og Q-Meieriene på Jæren og i Gausdal.

Følg pressemeldinger fra Kavli Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kavli Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kavli Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye