En verden av osteelskere ankommer Bergen
100 år etter at en mann reiste ut fra Bergen med en verdensinnovasjon i kofferten kommer en hel verden av forskere og osteentusiaster til Bergen. Det er klart for IDF sitt store oste-symposium.
Du har sikkert hørt om Ibsen, Nansen og Ole Bull. Men hvem var mannen som reiste til over 80 land med ost i kofferten? Olav Kavli het han, og i år er det 100 år siden verdensinnovasjonen hans, den aller første holdbare smøreosten, så dagens lys i Bergen.
4.-6.juni kommer en hel verden av innovatører og osteelskere til Bergen i forbindelse med IDF (International Dairy Federation) sitt Cheese Science&Technology Symposium, for å utveksle erfaringer og lære av hverandre.
En 100 år gammel innovasjon
I år er det 100 år siden O.Kavli sin verdensinnovasjon så dagens lys i 1924, noe som ble starten på Kavlis industrieventyr som fortsatt har sin virksomhet i Bergen.
– Det er ingen hemmelighet at vi synes det er ekstra stas at hele verden kommer til Vestlandets hovedstad Bergen, hvor Olav Kavli startet sin reise og industrieventyr, sier en entusiastisk Annette Waage Jung, som er ansvarlig for innovasjon og produktutvikling i Kavli.
Hun legger til at Kavli fortsatt er svært opptatt av innovasjon og er selvsagt tilstede sammen med andre osteelskere på IDF Cheese Science & Technology Symposium.
Fra fattige kår
Historien om Olav Kavli, født Ole, starter i Årø utenfor Molde. Utbrytertrang og eventyrlyst førte gutten fra fattige kår til Bergen for å prøve lykken. Etter mye motgang klarer Olav Kavli å stable en oste-forretning på bena.
Innovasjonslysten er stor og i 1924 ser den aller første holdbare smøreosten dagens lys.
Det blir starten på Kavli sitt industrieventyr.
Vil dele historien
– Kavli-fabrikken er fortsatt i Bergen og vi jobber hver dag for å være like modige og nyskapende som vår forgjenger. Derfor er det en glede å være tilstede på IDF sitt arrangement hvor vi kan få dele vår historie og lange erfaring og ikke minst, lære av en hel verden av oste-elskere, sier Waage Jung.
– Det gjør oss enda mer lysten på å fortsette å utvikle oss og innovere!
Alt overskudd til gode formål
Olav lærte tidlig av sin far at penger var det ikke noe stas med om man ikke samlet andre verdier. Det var en lærdom han tok med seg og gav videre til sin sønn, Knut.
Gjennom stiftelsen av Kavlifondet sikret Knut Kavli verdier for fremtiden og ikke minst, at alt overskudd, hvert år, skulle deles med glede. Så langt har Kavli-fondet delt ut over 1,3 milliarder til gode formål.
Lokal forankring
Lokal forankring var også viktig for Kavli og er sikret gjennom Kavlifondets statutter.
–Vår ost produseres fortsatt her i Bergen hvor alt startet, i tillegg til ved fabrikker i Sverige og i UK. Gjennom alt overskuddet som er delt ut gjennom årene kan man godt si at denne hundreåringen har satt store spor, forteller Waage Jung om verdensinnovasjonen.
Primula ble den kalt, verdens første holdbare og smørbare ost, som betyr den første vårblomsten.
Med ost i kofferten
Olav Kavli reiste til over 80 land med ost i kofferten. Han førte selv i pennen sine memoarer og den treffende tittelen på biografien hans; «Med ost i kofferten».
Men det var i Bergen det hele startet. I lys av Olavs verdensinnovasjon, kan er byen et interessant sted, med en rik historie, [AWJ1] for de som er litt over gjennomsnittet opptatt av ost.
Nå er det en hel verden som tar med seg sin kunnskap om ost og innovasjoner til Bergen.
– Vi gleder oss over både egne og andres nye innovasjoner. Og ikke minst ser vi frem mot å presentere vår rike og stolte historie på IDF symposiet, avslutter Waage Jung.
Kontakter
Kristine AasheimAdministrerende direktørKavli Norge
Tel:97717689kristine.aasheim@kavli.noBilder
Lenker
Om Kavli
Kavli er et næringsmiddelfirma med en lang og stolt historie! Kavlikonsernet er eid av den veldedige stiftelsen Kavlifondet. Overskuddet vårt går til Kavlifondet, som igjen deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.
Virksomheten i Norge består av O. Kavli i Bergen og Q-Meieriene på Jæren og i Gausdal.
Følg pressemeldinger fra Kavli Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kavli Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kavli Norge
Bronseklang for Kavli Juleost18.10.2024 10:50:45 CEST | Pressemelding
Kavli reiste hjem med bronsemedalje etter deltakelsen i Nordens største matkonkurranse, «International Food Contest», i Herning, Danmark.
Stadig flere resirkulerer, men det går for tregt11.7.2024 13:18:42 CEST | Pressemelding
En undersøkelse gjennomført av O.Kavli AS, i samarbeid med Opinion viser at det har vært en betydelig bedring i nordmenns resirkuleringsvaner på glass- og metallemballasje fra 2018 til 2023.
Vil løfte Vestlandets hovedstad til nye høyder8.7.2024 13:23:10 CEST | Pressemelding
Hva har Monica Mæland til felles med oste-gründer Olav Kavli? De er like begeistret for nyskapende næringsliv og vekst for Bergen. Et fabrikkbesøk og en 100 år gammel innovasjon gav inspirasjon inn mot den store Vestlandsdebatten under Arendalsuken.
Tror på nye miljørekorder i Norges største gjenvinningsaksjon27.6.2024 14:07:57 CEST | Pressemelding
Fjorårets rekord med 872 skoler og 18 500 elever på Aksjon Gjenvinning kan stå for fall. I år jakter gjenvinningshelter i hele Norge på nye rekorder med nye krefter som VilVite og Nemi-forfatter Lise Myhre, på laget.
Suksessfull hundreåring inviterer til fest28.5.2024 12:54:18 CEST | Pressemelding
I år er det nøyaktig 100 år siden O.Kavli klarte å utvikle verdens første langtidsholdbare smøreost. Kavli feirer med å invitere hele landet til bursdagsfest.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom