NAF

Bilkjøp: Bilprisen er mindre viktig for de som har gått over til elbil

Del

Én av tre elbilister vil kjøpe elbil neste gang, uansett om bilen er dyrere enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil. – En gang elbilist, alltid elbilist. De som eier bensin- og dieselbiler i dag er betydelig mer pris-sensitive, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Elbileierne er fornøyde med valget sitt og ser fordelene ved å eie en elbil. Det er rimeligere bilhold og fungerer godt i hverdagen.
Elbileierne er fornøyde med valget sitt og ser fordelene ved å eie en elbil. Det er rimeligere bilhold og fungerer godt i hverdagen. NAF/Motor

NAFs ferske undersøkelse, Elbilmonitor, viser at de som eier en elbil i dag vil velge elbil også ved neste bilkjøp nær sagt uansett. Også om elbilen er dyrere enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil. Én av ti oppgir at de er villige til å betale 30 000 kroner mer, og noen få er villige til å betale både 60 000 og 90 000 kroner mer.  

- Elbileierne er fornøyde med valget sitt og ser fordelene ved å eie en elbil. Det er rimeligere bilhold og fungerer godt i hverdagen, sier Sødal. 

Førstegangskjøperne vanskeligere å overbevise 

Dagens eiere av bensin- og dieselbiler svarer tvert om at elbilen må være betydelig billigere for at de skal velge den. Nær én av fire svarer oppgir at de vil velge bensin- eller dieselbilen uansett prisforskjell, mens én av ti oppgir at de vil velge elbilen om den er 90 000 kroner billigere.  

- Dette viser at overgangen til elbiler ikke går av seg selv. Det er fortsatt viktig med elbilfordeler ved kjøp av bil, mener Nils Sødal. - Derfor må regjeringen holde elbilavgiftene i ro når de legger statsbudsjettet for 2025, fortsetter han.  

Vil velge den biltypen som er billigst 

Det er også betydelig forskjell mellom dagens elbileiere og andre i andelen som svarer at de vil gå for den billigste bilen, uansett drivlinje. Det er flere bensin- og dieselbilister som oppgir at de vil velge den billigste, enn blant elbilistene. Forskjellen er så stor som 11 prosentpoeng.  

- Undersøkelsen viser at de som har blitt elbilister i stor grad fortsetter å være det. Og de er villige til å betale mer for det enn å gå tilbake til en bensin- eller dieselbil, avslutter Nils Sødal.  

Tabell 

Se for deg at du skal kjøpe ny bil og står mellom en elbil og en bensin- eller dieselbil. Begge dekker behovene dine i hverdagen på omtrent samme måte. Hvordan må kjøpsprisene på de to være for at du velger elbilen? 

TOTAL 

Eier elbil i dag 

Eier ikke elbil 

Jeg velger elbilen uansett prisforskjell 

17 % 

33 % 

9 % 

Elbilen kan være opptil 90 000 kr dyrere 

2 % 

1 % 

2 % 

Elbilen kan være opptil 60 000 kr dyrere 

5 % 

5 % 

4 % 

Elbilen kan være opptil 30 000 kr dyrere 

10 % 

11 % 

10 % 

Jeg velger den billigste 

27 % 

19 % 

30 % 

Elbilen må være minst 30 000 billigere 

6 % 

5 % 

6 % 

Elbilen må være minst 60 000 billigere 

6 % 

8 % 

5 % 

Elbilen må være minst 90 000 billigere 

11 % 

13 % 

11 % 

Jeg velger bensin- eller dieselbilen uansett prisforskjell 

17 % 

5 % 

23 % 

KILDE: NAF Elbilmonitor gjennomført av Norstat i mai 2024. Representativt utvalg med 1207 respondenter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, under El Prix sommeren 2023.
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, under El Prix sommeren 2023.
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye