WorldSkills Norway

3 unge fagarbeidere fra Akershus skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike

Del

Tre unge fagarbeidere fra Akershus er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget som skal delta under Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike 10.-15. september: Andrea Smeby (19) skal konkurrere i frisørfaget, mens Trym Brøderud Midtsæther (19) og Daniel Berg (18) skal konkurrere som et 2-manns lag i anleggsgartnerfaget. 

Frisør Andrea Smeby (19) og anleggsgartnerne Trym Brøderud Midtsæther (19) og Daniel Berg (18) som skal konkurrere i Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike 10.-15. september. WorldSkills Norway
Frisør Andrea Smeby (19) og anleggsgartnerne Trym Brøderud Midtsæther (19) og Daniel Berg (18) som skal konkurrere i Yrkes-VM 2024 i Lyon, Frankrike 10.-15. september. WorldSkills Norway WorldSkills Norway

Andrea Smeby (19) fra Vollen i Asker forklarer hvorfor hun valgte akkurat frisøryrket: 

– Jeg ville bli frisør for å få kunne jobbe med mennesker og hjelpe dem til å føle seg fine og som den beste versjonen av seg selv.

Andrea har også erfaring fra Yrkes-EM 2023 i Gdansk, Polen, og er sånn sett veteran på det norske Yrkeslandslaget. 

Trym Brøderud Midtsæther (19), oppvokst i Oslo men nå bosatt på Lillestrøm,  forklarer sitt valg av anleggsgartnerfaget som yrkesvalg:

– Jeg startet på VG1 Naturbruk. Jeg ville i utgangspunktet bli maskinfører, men tenkte det blir altfor mye stillesitting, så da er jo anleggsgartner det perfekte.

Trym skal konkurrere på et 2-mannslag sammen med Daniel Berg (18), som også grunngir sitt yrkesvalg med ønsket om å være i aktivitet:

– Jeg valgte anleggsgartnerfaget fordi jeg liker å jobbe ute med naturen. Jeg trives med å være i fysisk aktivitet utendørs og se konkrete resultater av arbeidet mitt. Det beste med anleggsgartnerfaget er variasjonen i oppgavene – alt fra å legge stein til å plante planter og trær, og klippe busker og gress.

Trening og mentale forberedelser

– Utøvere til det norske Yrkeslandslaget får tildelt personlige trenere som følger opp faglige forberedelser frem mot mesterskapet. I tillegg gjennomføres det 3 samlinger hvor det er fokus på lagbygging, treningsopplegg og samarbeid mellom utøver og ekspert, sier daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway.

– I tillegg har vi et fokus på mental trening, da et Yrkes-VM krever at utøverne er maksimalt fokuserte og klarer å håndtere det presset det er å konkurrere mot verdens beste fagarbeidere og hvor det samtidig skal komme 250.000 besøkende under 4 konkurransedager.

Håper på gode resultater

– Vi oppfordrer alle til å følge med på våre utøvere gjennom hele mesterskapet. Yrkeslandslaget er et viktig symbol på Norges satsing på yrkesfag. Vi ser frem til å se våre beste fagarbeidere konkurrere og håper på gode resultater, sier Valstad.

– Ved å støtte våre utøvere viser vi også støtte til verdien av yrkesutdanning og viktigheten av å ha høyt kvalifiserte fagarbeidere.

===

Fakta om Yrkes-VM 2024:

  • Hvem: Yrkes-VM er verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere
  • Hvor: Lyon, Frankrike
  • Når: 10.-15. september 2024
  • Deltakere: Ca. 1.500 deltakere fra over 65 land og regioner
  • Konkurransefag totalt: 62
  • Yrkes-VM er en internasjonal konkurranse for unge fagarbeidere. Konkurransen arrangeres hvert 2. år, og er en viktig arena for å fremme yrkesfag og kompetanse.
  • I Yrkes-VM konkurrerer deltakerne i ulike fag, fra bygg og anlegg til kreative fag og informasjonsteknologi. Konkurransen er utformet slik at den tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper.
  • Yrkes-VM er en stor begivenhet, og tilttrekker seg hundretusenvis av besøkende. Konkurransen er også en viktig arena for å bygge nettverk og samarbeid mellom yrkesfaglige miljøer fra hele verden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Andrea Smeby
Andrea Smeby
Last ned bilde
Daniel Berg
Daniel Berg
Last ned bilde
Trym Brøderud Midtsæther
Trym Brøderud Midtsæther
Last ned bilde

Lenker

Kort om WorldSkills Norway

WorldSkills Norway (WSN) er en ideell organisasjon som arbeider for å heve kvaliteten på og interessen for norsk yrkesutdanning. WSN er en viktig bidragsyter i arbeidet med å få flere til å velge yrkesfaglig utdannelse. WSN ble stiftet i 1990 og er en del av WorldSkills International som har over 80 medlemsland. WSN er eneste organisasjon som ivaretar alle yrkesfagene på den internasjonale arena.

Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Å inspirere, motivere og utvikle unge mennesker er kjernen i WorldSkills Norway. WSN utvikler ferdigheter etter internasjonale standarder og bidrar til at norsk fagarbeid har internasjonal klasse. WSN har som mål å  utvikle ferdigheter i den ypperste verdensklasse og oppfylle drømmer og visjoner til de som skal bygge og drifte fremtidens Norge.

Daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway

Følg pressemeldinger fra WorldSkills Norway

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WorldSkills Norway på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WorldSkills Norway

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye