Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbruksgjelden økte med 1,8 mrd. siste måned

Del

Kredittkortgjelden økte med 1,6 mrd. forrige måned, og nedbetalingslån øke med 0,2 mrd. Hittil i år har forbruksgjelden økte med 4,7 mrd. og 1. juni utgjorde den 165,1 mrd. 

Bilde av mange VISA og Mastercard.
- mye bruk av kredittkort bidrar til en fortsatt vekst i forbruksgjelden, og den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 0,5 mrd. hittil i år, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. Foto: Shutterstock

Forbruksgjelden siste måned

1. juni var den totale forbruksgjelden i Norge på 165,1 mrd. som er en økning på 1,8 mrd. (1,1%) siste måned. Nedbetalingslån økte med 0,2 mrd. (0,2%) til 90,0 mrd. I samme periode økte bruk av kredittkort med 1,6 mrd. (2,2%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) økte med 1,4 mrd. (4,7%) og utgjør 31,4 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,1 mrd. (0,2%) og utgjør 42,7 mrd. 

- Forbruksgjelden fortsetter veksten og vi må tilbake fire år for å finne samme nivå. Økningen i rentebærende kredittkortgjeld tyder på at noen ikke klarer å betale alt ved forfall, noe som gir grunn til bekymring, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 0,3 mrd. og utgjør 132,7 mrd. 

Betalingskort utgjør 1,0 mrd. og steg med 0,1 mrd. fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 8,3 mrd. (5,3%). Nedbetalingslån har økt med 5,3 mrd. (6,3%) og kredittkortgjeld har økt med 3,1 mrd. (4,4%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 0,2 mrd. (0,5%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 2,9 mrd. (10,2%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 5,5 mrd. (4,3%) siste tolv måneder. 

- veksten de siste tolv månedene skyldes sterk økning i nedbetalingslån og bruk av kredittkort. Den sterke økningen i nedbetalingslån kan tyde på at mange ikke har noen sparekapital å trekke på ved behov, sier Karstensen. 

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Norsk Gjeldsinformasjon

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye