Q-Meieriene

Vil øke kunnskap om matredding: Inviterer til Matredderdag og kokkekamp

Del

Matredder-ekspert, Mette Nygård Havre fra Spis opp Maten, matinfluenser og TikTok’er Ellen Aabol og Q-Meieriene har en ting til felles. De ønsker å gjøre matredding til pensum og bidra til økt kunnskap om matredding. Nå inviterer de til Matredderdagen 2024.  

Programleder Ellen Aabol (i midten) sammen med matredder-ekspertene Mette Havre fra folkebevegelsen Spis opp maten og matfagansvarlig og kokk i Q-Meieriene, Tore Jacoben, er klare for å lede elever i hele Norge gjennom en digital skoletime om matredding.
Programleder Ellen Aabol (i midten) sammen med matredder-ekspertene Mette Havre fra folkebevegelsen Spis opp maten og matfagansvarlig og kokk i Q-Meieriene, Tore Jacoben, er klare for å lede elever i hele Norge gjennom en digital skoletime om matredding. Foto: Q-Meieriene

– Matredding står høyt på agendaen til Q-Meieriene, og vi ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn, Kristine Aasheim, bedre kjent som Q-sjefen.
 
For sjette år på rad inviterer hun og Q-Meieriene skoler fra hele landet til å delta på Q Matredderdagen, hvor flere tusen elever i hele Norge deltar fra.

–Vi ønsker å spre kunnskap og engasjement for matredding både gjennom vårt undervisningsopplegg og denne Matredderdagen. Det er selvsagt gratis for alle skoler å delta, sier Aasheim som lover alle som ønsker å se på en digital time fullspekket med faglig innhold, engasjerende deltakelse delt av inspirerende matreddere.

Digital skoletime
Under den digitale livesendingen vil elever, lærere og alle som vil lære mer om matredding få lære mer om matredding gjennom spennende kokkekamp,kåring av både «Årets matredderklasse» og «Årets Matredder 2024». 

–Det er helt gratis å delta, er det høy kvalitet på innholdet – og elevene vil sitte igjen med verdifull kunnskap om hvordan de kan redusere matsvinn og bli supergode matreddere, lover en engasjert Aasheim. Hun legger til at det vil bli presentert rykende fersk forskning og innsikt, som vil si noe om hvem som er best på matredding. 


Utfordrer elever på matredding

– Om du enda ikke har meldt deg på årets matredderdag er det ikke for sent I år kan vi love ekstra flinke elever som vi har møtt på våre mange skolebesøk til live kokkekamp, sier Aasheim.

I år er det ungdomsskolene Atlanten fra Kristiansund, Skogn fra Levanger i Trøndelag og Haugåsen fra Fredrikstad i Østfold som har mottatt gullbillett og skal få konkurrere mot hverandre i den gjeve konkurransen.

–Vi i Q-Meieriene liker å utfordre! Derfor har vi selvsagt en ekstra utfordring til elevene i år når de skal få redde mat fra en «mystery box». Vi tror også at flere foreldre i etterkant vil bli utfordret av elever som har sett denne sendingen, smiler Aasheim lurt.  

Hun legger til at Q Matredderdagen går av stabelen 5.juni kl. 10, men kan også brukes i undervisning senere. 

Alle er vinnere
De tre skolene som skal ut i ilden og konkurrere om å bli Årets matredderklasse ble nøye utplukket av årets jury, hvor blant annet den velkjente matredderen Mette Nygård Havre fra folkbevegelsen Spis opp maten, har deltatt.

 
– Dette var et vanskelig valg, det er så utrolig mange flinke skoler og elever, sier Mette Nygård Havre, som sammen med Q-Meieriene reiser land og strand for å besøke skoler og lære elever og lærer om matredding. Hun kan dele at nivået i år har vært ekstra høyt, noe også forskning viser.

Fra utgått på dato til gourmet mat
Elevene som skal ut i kokkekamp skal vurderes ut fra en treretters matredder-meny hvor smak, utseende og hvor mye mat som er reddet er de viktigste kriteriene.

Juryen består av, Mette Havre som er leder av folkebevegelsen Spis opp maten, kokk og matfaglig ansvarlig på Q Tore Jacobsen og fjorårets Matredderprisvinner Kristoffer Tvilde, bedre kjent som @krisslovesfood.

Hvem blir Årets matredder 2024?
I tillegg til kokkekamp skal også Årets Matredderpris 2024 kåres.

– Siden 2018 har vi delt ut over 30 «Q Matredderpris» til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Prisene går til de som utmerker seg i sitt arbeid for å redusere matsvinn og deles ut av Q-Meieriene annenhver måned. Alle prisvinnerne er nominert til hedersprisen «Årets matredder». 

Dette er de nominerte til Årets Matredder 2024 er:

Havila Kystruten
Havila Kystruten er det nye og det mest bærekraftige rederiet som opererer på Norges historiske kystrute, med fire splitter nye skip fullpakket med moderne teknologi. Matredding er en naturlig del av deres høye fokus på miljø og bærekraft.
 
Meny 
Meny har virkelig tatt opp kampen mot matsvinn og gjør mye bra rundt matredding. Gjennom stort engasjement i desember, for å redde julematen, ga Meny mange gode tips til forbrukerne om matretter laget av rester. 
 
 Larsen Bakeri
De bidrar å redusere matsvinn ved at bakevarene ikke blir kastet. Hver dag kutter bakeriet opp brød som er igjen etter dagen, fryser de ned og leverer til barnehager, gamlehjem og bygdens hotell. 
 
 Sulten 
Appen Sulten er en oppskriftsapp med fokus på å redusere matsvinn og spare penger for forbrukeren. Sulten hjelper forbrukerne med å bruke maten på en bedre måte og til å redusere matsvinnet på en enkel og inspirerende måte. 

Årethun Foredling
 Årethun Foredling ble stiftet i 2023, med hensikt å redde tonnevis med frukt og bær, som ellers ikke hadde blitt brukt. I 2023 reddet dere over 3,5 tonn med frukt og bær.
 
 Sørumsand skole
 Sørumsand skole er skikkelig god på å redde mat. Fra august til nå har de reddet over 350 kg mat.

– Vi gleder oss til å kåre “Årets Matredder” under Q Matredderdagen den 5. juni. Alle er verdige vinnere så dette blir ingen lett oppgave for juryen, sier Aasheim. 


Q Matredderdagen 
Dato: 5. juni | Tid: 10:00-10:45| Sted: Digital sending
Gratis påmelding. Link til side ligger under. 

Kontakter

Bilder

Her får Atlanten skolen i Kristiansund sin gullbillett for sine fremragende bidrag til å redusere matsvinn. Matredderne (f.v) Filippa Heide Bunes, Åsmund Skar Gjøstøl og Solveig Ravnum Aspen er klare for å reise til Oslo og delta i kokkekamp på Q Matredderdag 5.juni.
Her får Atlanten skolen i Kristiansund sin gullbillett for sine fremragende bidrag til å redusere matsvinn. Matredderne (f.v) Filippa Heide Bunes, Åsmund Skar Gjøstøl og Solveig Ravnum Aspen er klare for å reise til Oslo og delta i kokkekamp på Q Matredderdag 5.juni.
Last ned bilde

Lenker

Om Q–Meieriene

Q–Meieriene er et uavhengig, norsk utfordrermeieri. Selskapet har to meierier, Jæren Gårdsmeieri og Gausdalmeieriet. Q-Meieriene er et nytenkende meieri, kanskje kjent for sine smarte løsninger som gjør hverdagen enklere for folk flest. Q var først med melkekartong med skrukork og målevindu, rømmebeger med skrukork, 1,75 liter melkekartonger. Meieriet står også bak suksessene Skyr og Norges beste sjokolademelk. Hovedaksjonær er Kavli Holding AS som eies 100% av O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond – Kavlifondet. Gjennom Kavlifondet går overskuddet fra Q-Meieriene går til forskning, kultur og humanitært arbeid

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye