Skål for verdens melkedag!
Lørdag 1. juni feirer vi verdens melkedag, som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001. Markeringen er en hyllest til melkens allsidighet, som gir oss næringsrike matvarer som drikkemelk, ost, brunost og yoghurt.
![Melkeglass foran et verdenskart](/data/images/public/90026/18118997/e2f6e7cd-b55a-444f-bd32-f14e0452dbb6-w_720.jpg)
Sentrale matvarer i norske kjøleskap
Melk har en sentral plass i det norske kostholdet, og nesten 96 prosent av alle nordmenn har ifølge en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat i 2023 alltid et meieriprodukt i kjøleskapet.
- Dette viser hvor viktig melk og meieriprodukter er for nordmenns daglige kosthold. Videre svarer 81 prosent at norske melkebønder gjør en viktig jobb – som er gledelig for våre hardtarbeidende melkebønder, sier direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), Ida Berg Hauge.
Ifølge Berg Hauge er det flere grunner til å skåle for melken 1. juni.
- Meieriindustrien har ifølge FN en uvurderlig betydning for den globale folkehelsen og bærekraftig utvikling. Internasjonale tall viser at én milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes om lag 133 millioner melkegårder i verden, hvor omtrent 7000 befinner seg i Norge. Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for mennesker rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.
En global styrkedrikk
- Melk er en sentral kilde til en rekke næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer som er avgjørende for sunn vekst og utvikling hos både barn og voksne. Det er ganske fantastisk at et enkelt glass melk kan bidra til bedre folkehelse for millioner av mennesker over hele verden, sier ernæringsrådgiveren i MELK, Terese Glemminge Arnesen.
Glemminge Arnesen mener melken fortjener en ekstra skål for å stå bak så mange av våre favoritter.
- I tillegg til å være rik på næringsstoffer er melk en unik råvare som kan foredles til en rekke av våre favoritter som utallige oster, yoghurter, iskrem, sjokolademelk og mye mer. Det er utrolig hvor mange gode produkter som kommer fra denne ene råvaren. Melk beriker matopplevelsen og øker matgleden til veldig mange mennesker hver eneste dag, avslutter hun.
Norge på 6. plass i verden
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden. Blant topp 15 ligger de nordiske landene Finland, Danmark, Island og Sverige.
Kilde: The World Dairy Situation 2022, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)
Topp 15 melkedrikkende land |
Kilo melk per innbygger |
Irland |
103,2 |
Australia |
94 |
Finland |
92,1 |
Storbritannia |
91,8 |
New Zealand |
90 |
Norge |
77,4 |
Belarus |
76,5 |
Kypros |
70,4 |
Østerrike |
68,8 |
Spania |
68,7 |
Danmark |
68,5 |
Estland |
64,1 |
Island |
63,7 |
Sverige |
63,6 |
Uruguay |
63,4 |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
![Melkeglass foran et verdenskart](/data/images/public/90026/18118997/e2f6e7cd-b55a-444f-bd32-f14e0452dbb6-w_240.jpg)
Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
![](/data/images/public/90026/18118997/9a528750-4077-46ab-8855-48fe8d9b1374-w_780.jpg)
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Slik redder du melken under Hundedagene23.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hvis melken ikke behandles riktig i sommer, kan varmen ta knekken på en ellers god holdbarhet. Det finnes likevel små og enkle grep du kan gjøre for å slippe å helle ut melk i sommervarmen.
3 grunner til å velge melk som drikke i sommervarmen17.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
For å unngå å bli dehydrert i sommervarmen, vil nok vann være et naturlig valg for mange. Men, ifølge flere studier gir ikke nødvendigvis vann best effekt dersom du drikker utenom måltidene. Faktisk kan melk være langt bedre for å opprettholde væskebalansen i kroppen, og dermed unngå dehydrering.
Dette meieriproduktet haler innpå gulostens popularitet1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
På spørsmål om hva nordmenn ville savnet mest hvis melken skulle blitt borte, er det gulosten som blir nevnt av flest, viser en ny landsrepresentativ undersøkelse. Den har riktignok sterk konkurranse med andreplassen på listen.
Dommen har falt: 4 av 10 vil ha dette til jordbær11.6.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen kom tidlig i år, og de norske jordbærene har inntatt butikkene tidligere enn ventet. Hva nordmenn nyter bærene sine med varierer, men det finnes én klar folkefavoritt, viser en ny undersøkelse av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Over 200 forskere fra mer enn 30 land er samlet i Bergen5.6.2024 13:31:42 CEST | Pressemelding
Forskere og ostespesialister fra hele verden har denne uken tatt turen til Bergen. Hensikten er å dele den nyeste forskningen og innovasjoner innen osteteknologi, melkekvalitet, ernæring og bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom