Prosenttoll på import av potet fra september
Settepotene er nå i jorda over store deler av landet. Regjeringen vil fra denne sesongen styrke konkurranseevnen for norske poteter.

Potetimportørene har i mange år betalt et fast kronebeløp per kilo i toll når de kjøper poteter fra utlandet. I statsbudsjettet for 2024 vedtok Stortinget å erstatte denne kronetollen med en prosenttoll som beregnes av importverdien. Det overordnede målet er økt selvforsyning.
Omleggingen skjedde formelt sett ved årsskiftet, men en overgangsordning med kronetoll gjelder til og med 31. august i år. Fra 1. september innføres prosenttoll på import av potet.
Møter med berørte aktører
Landbruksdirektoratet har hatt møter med importører og andre berørte aktører for å kartlegge hvilke utfordringer næringen vil få når importert potet skal erstattes med norsk.
–Ingen av aktørene vi har snakket med, mener at det er urealistisk med selvforsyning av potet, men de har varierende syn på tidsperspektivet. Mange faktorer spiller inn. Nye arealer må tas i bruk, nye kontrakter skal på plass og lagerkapasiteten må bedres. Importørene peker også på at enkelte nisjeprodukter, for eksempel bakepotet, ikke kan dekkes fullt ut av norsk potet i dag, selv om lovende forsøk pågår, sier seksjonssjef Jens Tjentland i Landbruksdirektoratet.
Været som x-faktor
Også været vil påvirke prosessen fram mot selvforsyning. Overgangen til prosenttoll skjer etter en sesong med historisk lave potetavlinger.
Ekstremværet sommeren 2023 førte til at produksjonen gikk kraftig ned, særlig i Innlandet. Det har derfor vært langt mindre poteter på lager i år enn normalt, og i slutten av april var det tomt for norsk potet. Landbruksdirektoratet satte derfor tollavgiftssatsen til null med virkning fra 1. mai for å imøtekomme behovene til forbrukere og næringsmiddelindustri.
Et viktig produkt
Potet er et viktig landbruksprodukt, både for husholdningene og næringsmiddelindustrien.
I 2023 ble det importert 19 000 tonn, og det aller meste av denne importen gikk til konsum. Mange industriaktører bruker kun norske poteter, men enkelte baserer produksjonen sin på noe import, spesielt mot slutten av sesongen.
Forvaltning av tollvernet på potet
Landbruksdirektoratet administrerer tollvernet for landbruksvarer. Målet er å sikre avsetning av norsk produksjon og hindre alvorlige markedsforstyrrelser. Import skal være et supplement til norsk produksjon for å imøtekomme behovene til forbrukere og næringsmiddelindustri.
–Dette er et bærende prinsipp som gjelder også etter at prosenttoll på poteter er innført 1. september, understreker Tjentland.
Formålet med omleggingen til prosenttoll er at markedet skal dekkes av norsk potet. Import er et virkemiddel for å holde prisen på det nivået som er bestemt i jordbruksavtalen. Dersom norske priser blir høyere enn fastsatt, vil det åpnes for import av poteter til «norske» priser. Det kan også åpnes for import når det er helt tomt for norske poteter.
Nøkkelord
Kontakter
Jens TjentlandLandbruksdirektoratet / Avdeling handel og industri
Tel:+4791329767jens.tjentland@landbruksdirektoratet.noBilder


Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom