Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.

Som perler på en snor
Vi legger snart bak oss den korte, men gode aspargessesongen, og ser frem mot nye fantastiske varer som kommer på løpende både frem mot sommeren.
Mange venter på nypoteter og nykålen, som nå endelig begynner å komme i butikk noen steder fra neste uke. Det spås at det vil komme mye nykål på en gang, så dette vil virkelig kickstarte sesongen.
En tidløs klassiker er dampet kål med smør, men det finnes så mange måter å tilberede nykål på som gir den en litt annen og mer spennende smak. Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) anbefaler å legge nykålen på grillen.
– Nykålen blir skikkelig digg og saftig når den får stekeskorpe. Kålen har så mange lag, så sleng på en god pesto eller saus med litt eksotiske smaker, så får du mye glede gjemt i nykålen. Man kan også bruke nykålblader til å lage sommerruller i stedet for rispapir for en friskere og knasen vri på nykålen.
I løpet av de to neste ukene vil det komme både brokkoli og blomkål i butikk. Alle de gode norske salatene er også på full fart inn i norske butikker.
Spår en god fruktsesong
Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) og konsulent Gry Sørensen kan fortelle at norskproduserte grønnsaker og bær kommer mer enn en uke tidligere enn normalt på grunn av den varme våren.
- De norske produsentene har vannet på spreng i maivarmen for å sikre at produktene har best mulig kvalitet for forbrukerne.
- Vi ser også at det ligger an til å bli nok en god fruktsesong i år. Vårvarmen hjelper og ser man på blomstringen som er på epletrærne kan det bli veldig bra, forteller Sørensen.
Når kan vi kjøpe norske jordbær?
Nordmenn venter på å få kjøpe norske jordbær, og nå ser det ut til at jordbær er rett rundt hjørnet. Allerede nå kan man få tak i norske jordbær enkelte steder i landet. Dette er først og fremst jordbær dyrket i tunell. Jordbær som er dyrket på et jorde nær deg forventes i butikkene nærmere St.hans.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noTorjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder



Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen17.12.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom