Kraftig opptrapping av streiken mandag
Unio mer enn dobler streikeuttaket fra arbeidsdagens begynnelse mandag morgen. Det nye uttaket rammer spesielt grensekontrollen på Gardermoen og Flesland, passkontorer i Bergen og Trøndelag, Meteorologisk institutt, Nasjonalbiblioteket og lærer– og sykepleierutdanningene. – Med dette omfattende uttaket understreker vi hvor alvorlig situasjonen er, sier Ørjan Hjortland.
Han er leder av Unio stats streikekomité og nestleder i Politiets Fellesforbund.
Nå streiker 1600 Unio-medlemmer i staten. Fra mandag morgen trappes streiken kraftig opp. Da tas ytterligere 1736 medlemmer ut i streik. Til sammen vil over 3300 Unio-medlemmer være i streik.
– Det er viktig for oss å ha ansvarlige streikeuttak som ikke setter liv, helse og sikkerhet i fare. Vi er klar over at dette er et skarpt uttak. Dessverre vil det merkes ikke bare for arbeidsgiver, men også for publikum, sier Hjortland.
Opptrappingen av streiken vil ramme polititjenester og universiteter og høyskoler over hele landet. På justisområdet tas flest ut i Sør-Vest politidistrikt, Vest politidistrikt, Sør-Øst politidistrikt og Oslo politidistrikt. Men også Kripos og Politihøyskolen vil merke det. Uttaket ved politihøyskolen vil kunne ramme pågående prosesser blant annet med opprettelsen av nytt studiested i Alta.
– For første gang tar vi ut medlemmer på Gardermoen. Det vil føre til lavere bemanning på grensekontrollen. Det vil også påvirke passkontoret på Gardermoen. Det kan føre til køer og forsinkelser, blant annet med utstedelse av nødpass, sier Hjortland.
Mandag tar Unio ut åtte medlemmer på Meteorologisk institutt i Oslo og Bergen. Hos Riksantikvaren tas nesten 50 medlemmer ut i streik, noe som kan påvirke byggeprosjekter, og undersøkelser og svar som kan være viktig for innbyggerne. De største uttakene i kunnskaps- og kultursektoren er imidlertid på Nasjonalbiblioteket, Høyskolen i Østfold og på NTNU.
- Nasjonalbibliotekets leveranse til forskere, service til publikum og tilgang til Nasjonalbibliotekets materiale blir svekket. På universiteter og høyskolene vil det spesielt gå ut over lærer -og sykepleierutdanningene. Vi beklager at dette rammer studentene, men vi mener vi også tar kampen for dem – at de skal få gode lønnsvilkår når de er ferdig utdannet og skal inn i viktige jobber i velferdsstaten, sier Ørjan Hjortland.
Oversikten over Unio stats tredje streikeuttak er vedlagt.
Kontakter
Jan-Christian Kolstøkommunikasjonssjef
Tel:92056081jan-christian.kolsto@unio.noBilder
Dokumenter
Om oss
Unio er med omlag 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.
Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser.
Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.
Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning.
Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.
Ragnhild Lied er Unios leder.
Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
- En prinsipiell og klok avgjørelse av Rikslønnsnemnda20.11.2024 10:15:23 CET | Pressemelding
Unio og Akademikerne får beholde sin egen tariffavtale i staten. Det har Rikslønnsnemnda avgjort i dag. Nemdas avgjørelse tar innover seg at et stort flertall på arbeidstakersiden sa nei til statens tilbud.
Likelønnsdagen: Langt fra likelønn i Norge18.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
I dag markerer vi Likelønnsdagen som et symbol på at fra denne dagen jobber alle kvinner i Norge gratis. – Unios kamp for å løfte lønna til de med høyere utdanning i offentlig sektor er også en likelønnskamp, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Kommuneøkonomien fortsatt svakere enn før pandemien7.10.2024 13:19:51 CEST | Pressemelding
Regjeringen vender det døve øret til kommune-Norges rop om krise i kommuneøkonomien. - Dette budsjettforslaget er ikke signalet ansatte i velferdstjenestene i kommunene ønsket seg fra regjeringen, sier Ragnhild Lied, leder i Unio.
Unio: Nok eit år med kutt i høgare utdanning7.10.2024 13:06:38 CEST | Pressemelding
Unio er sterkt kritisk til regjeringas nedprioritering av høgare utdanning og forsking. – Eg har forståing for at det er mange sektorar som treng pengar, men desse kutta viser at regjeringa ikkje fattar kor viktig forsking og høgare utdanning er mellom anna for beredskapen vår. Kunnskap og forsking er samfunnsberedskap, seier Unio-leiar Ragnhild Lied.
Tvungen lønnsnemnd: - Konstaterer at regjeringen ikke har kommet oss i møte5.6.2024 07:56:01 CEST | Pressemelding
- Vi er skuffet over at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom