Kilden kjønnsforskning.no

– Aids-krisen har skapt en generasjonskløft blant skeive

Del

Litteraturen som ble skrevet om aids kan hjelpe dagens unge til å forstå omfanget av krisen, mener forsker og aktivist Monica Pearl.

Monica Pearl, førsteamanuensis ved Universtietet i Manchester
Den litterære responsen på aidskrisen var nærmest umiddelbar, i motsetning til andre traumer hvor kunsten først kom senere, forteller litteraturforsker Monica Pearl. Foto: Privat

Skrevet av: Simon Gramvik/Kilden kjønnsforskning.no

– Aktivisme reddet livet mitt, forteller Monica Pearl når Kildens nyhetsmagasin møter henne i sjuende etasje i en høyblokk på Blindern, hvor hun forbereder seg til dagens seminar. 

Pearl er førsteamanuensis i amerikansk litteratur og film fra 1900-tallet ved Universitetet i Manchester, og har blitt invitert til Universitet i Oslo for å snakke om sitt kommende bokprosjekt om aids i kunsten og litteraturen.

En tidsreise gjennom litteraturen

Pearl mener det har oppstått en generasjonskløft i den skeive kulturen etter krisen, og at den viser seg i kunsten og litteraturen. Hun var selv aidsaktivist på 80- og 90-tallet under epidemien. Nå opplever hun at mange unge ikke helt forstår hva aids faktisk innebar. 

Vet de for eksempel at flere homofile menn døde av aids i New York (over 81 000) enn amerikanske soldater under Vietnamkrigen (over 58 000)? Kan de forestille seg fortvilelsen? Følelsen av raseri, og nummenhet? Her kan litteratur som ble skrevet under aidsepidemien fungere som en tidskapsel som gjør hendelsene levende for dagens lesere, ifølge Pearl.

Hun beskriver aktivisme som en kur mot angst og depresjon. 

– Aktivisme gjør deg til en aktør i verden, ikke et offer. Noen tviler på effekten av en marsj eller protest, men disse handlingene handler også om mer enn det. 

I ACT UP, en ikke-voldelig aktivist-organisasjon, møtte Pearl likesinnede. De spilte på en blanding av humor og raseri i protestene sine.

– Vi var frustrerte og fortvilet, vi skjønte at anstrengelsene våre ikke var nok til å redde dem vi elsket.

Aidslitteratur 

Fortvilelsen og alt raseriet fant utløp i diverse kunst og litteratur, særlig av homofile menn. 

Dette har overrasket litteraturviteren Pearl: 

– Den litterære responsen var nærmest umiddelbar, i motsetning til andre traumer hvor kunsten først kom senere. 

Pearl nevner Holocaust-kunst som et eksempel. Det tok mange år før man for alvor begynte å lage kunst om tragedien, påpeker hun. 

– Hvorfor var reaksjonen på aids mer kontant? 

– Det kan skyldes at det allerede fantes homofile forfattere som skiftet fokus til AIDS, og at nye forfattere dukket opp underveis, tror hun.

Les hele artikkelen i Kildens nyhetsmagasin.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye