UiT Norges arktiske universitet

Einar Niemi får St. Olavs Orden

Del

Professor emeritus Einar Alfred Niemi fra Vadsø får utmerkelsen for sin innsats innen samisk og kvensk kultur. 

Professor emeritus Einar Niemi.
Professor emeritus Einar Niemi. Inger Elin Utsi/UiT

Einar Niemi (f. 1943) er professor emeritus i historie på Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT Norges arktiske universitet. Selv omtaler han hedersutnevnelsen som artig, helt uventa og litt overveldende: 

– Dette er først og fremst en veldig flott annerkjennelse, men det ville aldri skjedd uten det flotte fagfellesskapet jeg har fått oppleve i mange år gjennom UiT. Jeg har også hatt mye flaks gjennom å ha fått være med på flere store prosjekt, både nasjonalt og internasjonalt, sier Niemi og legger samtidig vekt på alt formidlingsarbeidet han har gjort utenfor universitetet:  

– Som historiker må jeg si at jeg har dratt mye nytte av mitt arbeid og min interesse for kulturminnevern. Det er mange kollektive bragder som bør nevnes, som for eksempel da jeg var med på å vinne Brageprisen for Nordnorsk kulturhistorie i 1994.

Det er Hans Majestet Kongen som har utnevnt Niemi til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 

Flerfaglig bauta 

I over femti år har Niemi hatt et imponerende engasjement for nordlig historieskriving- og forståelse. Gjennom forskning, produksjon, deltagelse i nasjonale og internasjonale kommisjoner, og sin svært omfattende formidling, har han løftet nye perspektiv, grupper og områder og ny kunnskap, med et bredt nedslagsfelt. I tillegg til sin brede akademiske karriere, var han i perioden 1977–1989 Finnmarks første fylkeskonservator. 

Niemi er fremdeles aktiv med bokskriving og foredragsaktivitet, og han var medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen, som la fram sin rapport for Stortinget den 1. juni i fjor. 

Overrekkelse på Handelshøgskolen 

Dekorasjonen vil finne sted under en seremoni på Handelshøgskolen ved UiT onsdag 5. juni, kl.13–15. Det er statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker som kommer til å dele ut den høytidelige ordenen, som er oppkalt etter Norges helgenkonge – Olav den hellige.   

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden:

  • Tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
  • Ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847. 
  • Hans Majestet Kongen er ordenens Stormester. 
  • Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles ordenen i dag kun til nordmenn. 
  • Oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i fem klasser: Storkors, Kommandør med stjerne, Kommandør, Ridder av 1. klasse og Ridder.  

Kontakter

Bilder

Professor emeritus Einar Niemi.
Professor emeritus Einar Niemi.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye