NBBL - Norske Boligbyggelag

Rekordhøye forventninger til boligprisene

Del

69 prosent av husholdningene venter høyere boligpriser, ifølge NBBLs Boligmarkedsbarometer for mai. Aldri tidligere har forventningene vært målt høyere. – Lite som tyder på at husholdningene har blitt skremt av den siste rentebeskjeden til Norges Bank, sier sjeføkonom Hilde Midsem.

NBBLs sjeføkonom Hilde Karoline Midsem kan presentere rekordhøye forventninger til boligmarkedet hos forbrukerne.
NBBLs sjeføkonom Hilde Karoline Midsem kan presentere rekordhøye forventninger til boligmarkedet hos forbrukerne. Foto: Nadia Frantsen/NBBL

I mai ventet 69 prosent av husholdningene at boligprisene skal videre opp, mens bare 5 prosent trodde på boligprisfall, ifølge Boligmarkedsbarometeret for mai. Det gir en nettobalanse på 64, som slår forrige forventningstopp fra februar 2022, og er rekord i statistikkens historie, som går tilbake til 2018. 

Boligprisforventningene har tatt seg opp måned for måned hittil i år. 

– Svært høye boligprisforventninger og styrket tro på at rentetoppen er nådd, bidrar isolert sett til å stimulere aktiviteten og etterspørselen i boligmarkedet. I år ligger det an til at de fleste vil få reallønnsvekst, og samtidig er arbeidsledigheten fortsatt lav. Samlet peker dette mot at boligprisene vil øke moderat de neste månedene, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.  

Flere mener rentetoppen er nådd 

Et stort flertall av husholdningene venter at neste rentebevegelse er nedover, og denne oppfatningen ble styrket i mai, ifølge barometeret. 78 prosent svarte at de tror renten enten er uendret eller lavere om tolv måneder i mai. Fra april til mai falt andelen som venter høyere renter, fra 27 til 22 prosent. Andelen som tror på lavere rente, holdt seg uendret på 46 prosent.  

Undersøkelsen ble gjennomført etter Norges Banks rentebeslutning tidligere i mai, der det ble varslet at første kutt trolig skyves ut i tid. Samtidig vurderte sentralbanken at styringsrenten er tilstrekkelig høy til å få inflasjonen ned. 

– Det er lite i resultatene som tyder på at husholdningenes har blitt skremt av den siste rentebeskjeden. Sentralbankens vurdering om at styringsrenten har nådd toppen, virker å være utslagsgivende, sier Midsem.  

Les hele Boligmarkedsbarometeret, som utgis av Norske Boligbyggelag, her.

Nøkkelord

Kontakter

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye