Glass og Fasadeforeningen

Rakvåg Glass investerer for fremtiden

Del

Til tross for redusert aktivitet i norsk byggebransje investerer Rakvåg Glass AS i Molde. – Med et nytt automatisert glassbearbeidingssenter, møter vi både øket konkurranse og rigger bedriften for fremtiden, sier daglig leder Roy Rakvåg.

Foto av Bendik og Roy Råkvåg
Utsiktene på kort sikt er usikre, men Bendik og Roy Rakvåg i familiebedriften Rakvåg Glass AS møter motgangen med investeringer. – Vi møter utfordringene med optimisme, sier far og sønn Rakvåg. Glass og Fasadeforeningen

Rakvåg Glass AS produserer alle typer isolerglass, herdet og laminert glass, samt brannglass og annet spesialglass. Fabrikken på Hjelset utenfor Molde, har en stor maskinpark som består av avanserte CNC-maskiner, herdeovn og laminatlinje, isolerglasslinje, ulike skjærebord og polerings- og slipemaskiner. I tillegg til stadig å oppgradere maskinparken har familiebedriften satset stort på robotstyrt mating til og fra produksjonslinjene.

Siste tilskudd til maskinparken er et Systron proHD glassbearbeidingssenter med integrert vannskjæringsteknologi. Senteret utførere kantbearbeiding, fresing, boring, sliping og polering. Med den patenterte vannskjæringsteknologien kan man bore hull og lage alle mulige utskjæringer i glass, helt opp til formater i 2.5 ganger 3.5 meter.

Effektivisering

– Denne investeringer gir en betydelig effektiviseringsgevinst. Vi vil mer enn halvere produksjonstiden per glass, selvfølgelig avhengig av antall glass per kjøring. Hele 7 stativ med ulike glass kan klargjøres for en produksjon. Stativene med glass trilles frem manuelt og tomme stativ settes klare på mottakersiden. Derifra tar robotene over og all inn- og utmating skjer automatisk. Dermed kan vi i praksis kjøre høye volum med ubemannet maskin, sier produksjonskoordinator Bendik Rakvåg.

Råkvåg Glass har gått fra 30 til 22 ansatte de siste to årene, selv om omsetningen har ligget stabilt rund 40 millioner kroner.

– Alle kostnader øker, men vi vinner ikke anbud ved å øke prisene tilsvarende. Skal vi kunne konkurrere i et stadig tøffere marked, er denne typen investeringer nødvendige.

– Vi skal levere til hva markedet forventer. Derfor er vi parallelt med effektiviseringsprosessen i gang med å implementere systemer for å produsere EPD’ er for alle våre produkter, forklarer Råkvåg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto av et bearbeidingssenter for bygningsglass.
Slik ser de nye bearbeidingssenteret for glass ut. 27 meter gir rom for bearbeiding av mange glass i en «batch».
Last ned bilde
Foto av bearbeidet bygningsglass.
En Systron proHD kan lage komplekse former og gjøre alle typer utskjæringer og kantbehandlinger i samme operasjon.
Last ned bilde
Foto av roboter på en bearbeidingslinje for glass.
Ved bruk av avanserte styresystemer brukes roboter til å mate inn og hente ut glass fra bearbeidingssenteret. Selv kapp og avskjær samles opp av en rød robot og kastes i container med glassavfall, som går til gjenvinning.
Last ned bilde

Om oss

Glass og Fasadeforeningen (GF) er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter.

Følg pressemeldinger fra Glass og Fasadeforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Glass og Fasadeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Glass og Fasadeforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye