Bjerknessenteret for klimaforskning

Marin hetebølge utenfor norskekysten

Del

Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.

Kart som viser marin hetebølge utenfor norskekysten 22.mai.2024
Kart som viser marin hetebølge utenfor norskekysten 22.mai.2024. Kilde: NOAA NOAA NOAA

Akkurat nå er sjøtempeturen i havet uvanlig høyt for denne årstiden. I Bergen ville vanligvis temperaturen holdt seg under 10 grader i havoverflaten, mens det nå er opp mot 3-4 grader høyere enn normalt. Temperaturen i havoverflaten er derfor ekstrem for mai, og vi har det som kalles en marin hetebølge.

Området som opplever en marin hetebølge, dekker store deler av Nordsjøen. Selv om temperaturen i havoverflaten er høyest utenfor kysten sør for Oslo, så opplever havområdene utenfor hele Sør-Norge store avvik fra normalen.

På Bjerkessenteret og Nansensenteret jobber vi med å forsøke å varsle når slike marine hetebølger inntreffer. Hetebølgene varer i flere dager og kan vare opp mot flere måneder. Dette kan gi uheldige konsekvenser for livet i havet. I prosjektet Bjerknes Climate Prediction Unit og SFI Climate Futures jobber vi med klimavarslingsmodeller. Klimavarslingsmodeller kan brukes til å varsle hvor det blir høy sannsynlighet for marine hetebølger noen måneder – og kanskje år frem i tid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kart som viser marin hetebølge utenfor norskekysten 22.mai.2024
Kart som viser marin hetebølge utenfor norskekysten 22.mai.2024. Kilde: NOAA
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye