WWF Verdens naturfond

WWF stevner staten

Del

WWF går nå til søksmål mot staten i saken om gruvedrift i dyphavet. – Vi ser ingen andre muligheter for å få regjeringen til å følge egne lover, sier generalsekretær Karoline Andaur.

Et bilde av generalsekretær i WWF, Karoline Andaur, ved Oslofjorden.
Å starte med gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for livet i dyphavet er brudd på norsk lovgivning. Beslutningen går også imot Norges lovord om å forvalte naturressursene i henhold til vitenskapelige råd og føre-var-prinsippet, mener generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. Foto: Elin Eiker Worren / WWF

I april varslet WWF Verdens naturfond søksmål mot staten i saken om gruvedrift på havbunnen. Regjeringen fikk to ukers svarfrist, men valgte å ikke svare på søksmålsvarselet.   

– Vi håpet at søksmålsvarselet skulle føre til at regjeringen tok til fornuft og trakk tilbake det kontroversielle åpningsvedtaket. Det skjedde ikke, og WWF ser dessverre ingen andre muligheter enn å gå til rettslige skritt, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. 

Holder ikke mål  
Bakgrunnen for stevningen er konsekvensutredningen til Energidepartementet som regjeringens åpningsvedtak er basert på. WWF mener at den ikke tilfredsstiller minstekravene som stilles til en konsekvensutredning etter Havbunnsmineralloven § 2-2, og at det derfor ikke foreligger et juridisk grunnlag for åpning. Det samme har også Miljødirektoratet påpekt i sitt høringssvar.  

– Vi mener staten bryter norsk lov når de nå åpner for en ny og potensielt ødeleggende industri uten å ha utredet konsekvensene tilstrekkelig. Det vil skape en farlig presedens om vi tillater at regjeringen kan ignorere egne regler, overkjøre alt av miljøfaglige råd og forvalte våre felles naturgoder i blinde, sier Andaur. 

Stor internasjonal motstand 
Norge er et av de første landene i verden som åpner for gruvedrift på havbunnen, på tross av advarsler fra egne fagmyndigheter, nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer og overdøvende kritikk fra EU og resten av verden. 

– Mens andre land går for et moratorium og setter av tid til å innhente nok kunnskap om naturen i dyphavet for å kunne vurdere konsekvensene av gruvedriften, har Sokkeldirektoratet allerede invitert industrien til å foreslå områder for utvinningslisenser. Det er arrogant og kynisk av regjeringen, som nå ødelegger Norges omdømme som en ansvarlig og stolt havnasjon, sier Andaur. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye