Fagforbundet og Norsk Folkehjelp: Anerkjennelse av Palestina er et viktig skritt for å rette opp et 77 år gammelt svik mot palestinerne

Del

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp ønsker nyheten om at Norge og flere europeiske land anerkjenner Palestina som egen stat hjertelig velkommen.  

Norge slutter seg nå til de 143 av FNs 193 medlemsland som allerede har anerkjent Palestina som uavhengig stat.

– Dette er en gledens dag. Norge og de andre landene har tatt et viktig skritt til støtte for palestinernes rett til selvbestemmelse. Okkupasjonsmakten har fått klar beskjed at okkupasjonen og apartheid må opphøre umiddelbart, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet

FN vedtok å dele historiske Palestina i 1947, men uten å leve opp til ansvaret med å tilrettelegge for at Palestina ble en selvstendig stat som tiltenkt. Palestinernes folkerettslige selvråderett, nedfelt i FN-pakten, krever at FNs medlemsland anerkjenner Palestina som egen stat.

– Situasjonen i Gaza er katastrofal, palestinernes rettigheter har aldri vært så lite ivaretatt av verdenssamfunnet. På Vestbredden har drap, vold og trakassering økt betraktelig de siste syv månedene og stadig større områder blir okkupert. Norges anerkjennelse av Palestina er helt i tråd med FNs historiske ansvar overfor palestinerne, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Norske myndigheter har tatt en rekke steg på veien til full anerkjennelse siden Norge stemte for at Palestina skulle få observatørstatus i FN i 2012. 10. mai i år var Norge medforslagsstiller til en resolusjon i FNs generalforsamling som fastslår at Palestina oppfyller alle krav for å tas opp som medlem av FN.

– Okkupasjonen må opphøre, og Norge og verdenssamfunnet må passe på at folkeretten er i sentrum for ethvert politisk initiativ for å sikre et fritt Palestina, sier Mette Nord.

Anerkjennelse sender et tydelig signal til FNs sikkerhetsråd og særlig USA (som la ned veto siste gang dette var oppe til behandling) om at tiden er inne for at Palestina tas inn som fullverdig medlem av FN.

– Allerede i mai 1949 stemte Norge for at Israel skulle tas opp i FN, og ved dette anerkjente Israel som en suveren stat. Det skulle bare mangle at palestinernes legitime rettigheter etter folkeretten bli fulgt opp gjennom anerkjennelse av Palestina som stat, avslutter Raymond Johansen.  

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye